BEBEK O ODLASKU IZ BIJELOG DUGMETA: Kad je Brega napisao pesmu na albanskom rekao sam mu: Sad ti je prošlo i nikad više!
Foto: Dragan Kadić

pRAVI RAZLOZI RASPADA GRUPE

BEBEK O ODLASKU IZ BIJELOG DUGMETA: Kad je Brega napisao pesmu na albanskom rekao sam mu: Sad ti je prošlo i nikad više!

Pop kultura -

"Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodnostima? Ja koji sam želeo da se unese moderni kulturni duh, odjedanput ulazim u dnevnopolitičko pitanje. To je na neki način bila klica razdora i nakon toga smo se 1984. i raspali", rekao je Bebek

Željko Bebek je prvi put ispričao zašto je zaista napustio kultni sarajevski bend Bijelo Dugme i koliko mu je zapravo smetala "politizacija" koju je Goran Bregović uneo u njihovu muziku.

"Promena u Bijelom dugmetu desila se onoga trenutka kada je Goran napisao pesmu na albanskom. To jeste bio prekrasan tekst koji su napisali prvaci albanskog pozorišta iz Skoplja i to je bio revolucionaran potez, ali to nisam bio ja. Tada sam rekao Goranu: 'Ovo ti je sad prošlo i neće više'", rekao je Željko Bebek.

Na pitanje da li mu je smetao politički kontekst koji bi donela pesma na albanskom snimljena dve godine posle demonstracija na Kosovu, on je rekao:

"Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodnostima? Ja koji sam želeo da se unese moderni kulturni duh, odjedanput ulazim u dnevnopolitičko pitanje. To je na neki način bila klica razdora i nakon toga smo se 1984. i raspali", rekao je Bebek.

On je ispričao da ga nije pesma "Kosovka" odvela iz "Dugmeta", već "ta pesma kao proba nakon koje se u Bijelom dugmetu krenuo menjati stav".

"I to toliko da se od grupe i od svega što smo dotada napravili, stvori otklon u nekom ispolitizovanom smislu. Bez obzira na poruke, da li se ja slagao ili ne s njima. Nije moje da ulazim u neki drugi teatar gde treba da igram novu ulogu za koju nisam spreman. Zato se razilazimo na Jahorini u trenutku kada se sprema novi album gde na pitanje "Da li bi ti to pevao?" odgovaram "Ne bih". Rekao sam to na prošlom albumu kada se snimala "Kosovska" u Skoplju. Da je to prvi i poslednji put. I tako je i bilo. Ne mislim da je "Kosovska" bila marketinški trik Gorana Bregovića, ali zbog svoje sumnje rekao sam da neću dalje", rekao je Bebek.

(Kurir.rs/Nedeljnik, Foto:Dragan Kadić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) GORAN BREGOVIĆ I BIJELO DUGME NAPUNILI STADION U GUČI: Publika je bila u transu dok su se ređali legendarni hitovi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track