SPRINGSTIN MEĐU SRBIMA: Knjiga u kojoj su sabijeni gorčina, tuga, sreća, ushićenje...
Foto: Promo

BORN TO RUN

SPRINGSTIN MEĐU SRBIMA: Knjiga u kojoj su sabijeni gorčina, tuga, sreća, ushićenje...

Pop kultura -

Predstavljen srpski prevod jedne od najuzbudljivijih rokenrol knjiga, autobiografija legendarnog američkog stvaraoca

Rok pesme su tri minuta blaženstva u kojima je zbijen život - nedavno je rekla verovatno najupečatljivija ličnost američke pop kulture Brus Springstin. Njegova autobiografija Born to Run svakako nije blaženstvo, ali je 624 strana u kojima je na samo njemu svojstven način sabio svoju gorčinu, depresiju, tugu, sreću, radost i ushićenje...Born to Run je knjiga od koje svaki pravi fan, pa i potpisnik ovih redova, dok je čita, ima strah da će prebrzo stići do poslednjeg slova...

Zato izdanje na srpskom jeziku (Laguna) u prevodu Dejana Cukića ima veliku vrednost, ne samo kada su u pitanju kultura i rokenrol, već i sam život. Naročito za zemlju u kojoj heroj radničke klase sa ivice grada, najbolji svedok tamne strane Amerike, nikada nije bio shvaćen ni posebno popularan. Rečenica hrvatskog novinara Hrvoja Horvata, koji je na promociji knjige u beogradskom Parobrodu rekao kako ne bi voleo da Brus održi koncert u Zagrebu jer ga je strah da se domaća publika ne osramoti, tužno istinita.

foto: AP

Dejan Cukić se istakao prevodima nekih od najznačajnijih rokenrol knjiga, poput autobiografije Kita Ričardsa, biografije Mika Džegera, Erika Kleptona, Boba Dilana, Dejvida Bouvija... Cukić je dolazeći "iznutra" uspeo da pronikne u specifičlan jezik i suštinu Springstinovog načina izražavanja.

- Ova knjiga nije uzbudljiva samo Springstinovim obožavaocima, već i onima kojima njegova muzika ne znači toliko. On je jedan od simbola Amerike, ali kroz njegovu priču upoznavamo onu drugu Ameriku, koju ne poznajemo iz naše perspektive. Brus je ujedno i jedan od najneshvaćenijih autora čije pesme se često površno razumeju. Upoznajemo i jednog drugačijeg čoveka, ne nabildovanog rokera sa gitarom, već krhku ličnost, punu sopstvenih demona. Te suprotnosti čine ovu knjigu uzbudljivim štivom - rekao je prevodilac, poznati muzičar Dejan Cukić.

foto: Printskrin

Hrvoje Horvat se već četvrt veka profesionalno bavi pop kulturom, rokenrolom i kako je rekao "društvenim stanjima i sranjima" koja nam se dešavaju. Brusa intezivno prati više od 30 godina, desetinama puta ga je gledao na koncertima širom Evrope, a fascinacija njegovim radom ne posustaje.

- Springstinova priča je vrlo kompleksna i zato je tako uspešna. Sve biografije koje su do sada objavljene o njemu, posle ovoga padaju u vodu. On otkriva detalje koje niko nije znao, jer je uvek bio veoma tajnovit, naročito kada je u pitanju privatan život. Baš sam zato hteo da vidim koliko je u knjizi dao sebe, jer nisam znao mnogo, osim da je dobio deset miliona dolara avansa za autobiografiju. Onda sam, čitajući je, shvatio da je to najneposrednije delo o Springstinu do sada, da je on tu otvorio srce i da smo saznali stvari za koje nismo mogli ni da sanjamo da su se dogodile. Divno i užasno zanimljivo štivo. Vrlo hrabra knjiga i zaista nisam očekivao ovako nešto. Kada bi mene neko pitao da ispričam o sebi ono što je on ispričao, rekao bih ne. Mislim da je to najbolja preporuka za Born To Run - iskren je bio Horvat.

foto: Profimedia

Zorana Panovića javnost poznaje kao vrsnog novinara koji nepogrešivo secira srpsku političku stvarnost, ali je manje poznat kao čovek koji je zaražen rokenrolom, posebno stvaralaštvom američke rok ikone. Panović je jednom prilikom čak upoznao i basistu I Strit Benda Garija Talenta i proćaskao s njim.

- Kada se priča o Springstinu, treba voditi računa ko govori. A kada je Srbija u pitanju, čini mi se da je to jedna od zemalja gde se on vrlo slabo i pogrešno razume. Mislim da je vrlo iskren odgovor dao Teofil Pančić, koji je rekao da je Brus za njega kao Crnjanski, jer on tu ništa ne shvata. Druga strana nerazumevanja je dovođenje Springstina u potpuno pogrešan politički kontekst. Što se tiče knjige, ona je za mene šokantna na neki način. Posebno s aspekta otkrivanja intime i borbe sa depresijom - rekao je Panović.

Vrlo interesantno bilo je obraćanje prisutnima putem video bima poznatog novinara Petra Popovića, jednog od najvećih Springstinovih obožavalaca sa ovih prostora. On je otkrio kako je sasvim slučajno početkom 70-tih na talasima radio Beograda puštao pesme tada nepoznatog američkog benda Steel Mill, koji je predvodio izvesni mladić Brus Springstin. Kao urednik magazina Rock Popović je prvi na svetu na naslovnu stranu stavio čuvenu Brusovu fotografiju koja je bila jedan od simbola Springstinovog mega uspešnog albuma Born in the USA.

(Predrag Gajić, Kurir.s)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track