ZAVRŠEN 51. BITEF: Gran-pri i nagrada publike „Olimpu“
Foto: Dragana Udovičić

NOVE TENDENCIJE

ZAVRŠEN 51. BITEF: Gran-pri i nagrada publike „Olimpu“

Pop kultura -

Međunarodni žiri i gledaoci smatraju da je kontroverzna predstava flamanskog reditelja Jana Fabra najbolja na ovogodišnjem festivalu

Predstavom „Istrebljenje“, mladog nemačkog reditelja turskog porekla Ersana Mondtaga, završen je 51. Bitef održan pod sloganom „Epik trip“ od 22. do 30. septembra.

Od šestočasovne „Quizoole!“, koja je najavila ovogodišnji festival, 24-časovne predstave flamanskog reditelja Jana Fabra „Olimp“, koja je svečano otvorila manifestaciju, i ništa manje glamuroznih predstava „Biblija, prvi pokušaj“, „Carstvo nebesko“, „Sneg“ i „(Sa)slušanje“, publika je u uživala u 40 programa.

Odlukom žirija gran-pri „Mira Trailović“ za najbolju predstavu u celini pripao je predstavi „Olimp - u slavu kulta tragedije“, a specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ dodeljena je komadu „(Sa)slušanje“, reditelja Amir Reza Kuhestanija.

foto: Dado Đilas

Srđan Šaper, osnivač „I&F Meken grupe“, saopštio je da nagrada publike ide ekipi „Olimpa“ s visokom ocenom 4,73.

- „Epsko putovanje“ još jednom nas je uverilo koliko je Bitef zaslužan za promociju Beograda kao važnog centra pozorišne umetnosti, ali i mesta koje može da okupi ljude različitog promišljanja, slobode duha i novih tendencija. Vrlo mi je drago što smo ove godine podržali festival, kao i svi oni koji su kupili karte, odgledali sjajne pozorišne komade i glasali za najbolju predstavu. Bitef je bio i biće simbol Beograda, a svi mi koji ga pratimo i podržavamo zalog smo da će to tako i biti - poručio je Šaper.

Kurir / E.K.

Foto: Dragana Udovičić, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track