DOBITNIK NOBELA IŠIGURO: Mislio sam da je lažna vest
Foto: Profimedia

IZNENAĐEN

DOBITNIK NOBELA IŠIGURO: Mislio sam da je lažna vest

Pop kultura -

U Srbiji će do kraja godine biti objavljeni „Nokturno“, knjiga sa pet priča novog nobelovca, i roman „Neutešna“

Britanski pisac japanskog porekla Kazuo Išiguro (62) iznenađen je što je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

- Ovo je sjajna i sasvim neočekivana vest za mene. U prvi mah, pomislio sam da je reč o lažnoj vesti - rekao je on novinarima u svojoj kući u severnom delu Londona.

Išiguro je istakao da je dobitnik Nobelove nagrade postao u vreme kada svet nije siguran u svoje vrednosti, lidere i bezbednost.

- Samo se nadam da će to što mi je ukazana ova ogromna čast ohrabriti sile dobra, makar malo - zaključio je nobelovac.

Kazuo Išiguro je dosad napisao osam romana, od kojih su četiri objavljena u Srbiji, a reč je o delima „Slikar prolaznog sveta“, „Zakopani džin“, „Ne daj mi da odem“ i „Ostaci dana“.

Za Išigura su čuli i čitaoci koji nisu ranije čitali njegove knjige, ali bili su fascinirani filmom „Ostaci dana“, koji je snimljen po ovom romanu. „ Dereta“ ga je objavila tek 2009, kada je film već imao osam nominacija za Oskara i niz manje poznatih filmskih nagrada.

U ovom romanu Išiguro je vrhunskim književnim umećem odslikao jedan svet u nestajanju, opisujući sudbinu čoveka koji u ostacima dana na setno-melanholičan način govori o tragici života, neostvarenoj ljubavi, dužnosti, dostojanstvu i odanosti.

Ovaj izdavač se već pripremio da ove godine objavi knjigu sa pet priča novog nobelovca „Nokturno“, kao i roman „Neutešna“, koji je upravo štampao „Plato“.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track