NEMORALNA OD GLAVE DO PETE: Muškarce je dovodila do ludila, a žene do besa! Vodila je bludni život koji je zgrozio čak i Holivud
Foto: Profimedia

VAŽILA JE ZA NAJLEPŠU ŽENU

NEMORALNA OD GLAVE DO PETE: Muškarce je dovodila do ludila, a žene do besa! Vodila je bludni život koji je zgrozio čak i Holivud

Pop kultura -

Zahvaljujući lepoj i atraktivnoj Brižit Bardo, francuskinje se često opisuju kao najseksepilnije žene na svetu. Posedovala je retku i jedinstvenu lepotu i bila je izuzetno privlačna kako zbog izgleda, tako i zbog neobuzdanog, slobodnog duha.

Njeno ponašanje se ponekad smatralo kontroverznim i neobičnim, posebno u vreme kada je gradila karijeru, ali Brižit je živela kako je želela, oblačila se kako je htela i radila štagod bi joj palo na pamet. Nekima je zbog toga njena sloboda bila vrlo provokativna. Drugi su joj zavideli. Ona sama i danas kaže da nema za čim da žali! "Ja zaista jesam mačka transformisana u ženu... Ja predem. Ja grebem. I ponekad ujedam", odgovarala je kritičarima. Brižit Bardo, koju su često zvali Bebe rođena je 28. septembra 1934. godine u Parizu. Odrasla je u konzervativnoj francuskoj porodici iz srednje klase, gde su u njeno vaspitanje utkana načela katoličke vere. Majka je podsticala da se bavi plesom i muzikom, pa je mlada Brižit bila na putu da izgradi karijeru kao balerina. Sudbina je imala drugi plan i pojavljivanje u jednoj reviji poznanika njene majke je dovelo do angažovanja u časopisu "Jardin des Modes", a naredne godine na naslovnoj strani časopila “Elle”.

foto: Profimedia

Neočekivani uspeh i bogata karijera

Lepota mlade francuskinje je očarala mladog reditelja Rodžera Vadima koji joj je ponudio prvi filmski angažman i glavnu ulogu u filmu "Les lauriers sont coupés". Film nikada nije ni snimljen, ali upravo je ovo poznanstvo navelo Brižit da razmatra karijeru u filmu. Skromni početak plave lepotice obeležen je pojavljivanjem u filmu

“Normandijska rupa” 1952. godine i sporednim ulogama u čak 17 filmova sledeće godine. Međutim, atraktivan izgled je bitno uticao na dobijanje uloga u filmovima "Helena Trojanska" 1956. godine, "Buduće zvezde" i "Doktor na moru" 1955. godine i skrenuli su pažnju Holivuda pa su neki njeni filmovi i sinhronizovani za američko tržište. Uloga Žulijet u filmu “I Bog stvori ženu”, gde Brižit igra devojku nesputane seksualnosti i slobodnog duha joj donosi svetsku slavu i status seks simbola. Film je bio kontroverzan i doneo je u Ameriku jednu novu vrstu filmske erotike koja je šokirala ali i fascinirala gledaoce.

foto: Profimedia

"Ta devojka je rođena da dovodi muškarce do očajanja", rekao je gospodin Karadin o Brižit u filmu "I Bog stvori ženu". Ređali su se dalji uspesi ulogama u filmovima ko što su "Parižanka" 1957. godine, "Drumski razbojnici" 1958. godine, "Babet ide u rat" 1959. godine, “Privatni život” 1962. godine, kao i u kultnom Godarovom filmu “Prezir” 1963. godine. Upravo je zavodljiva Francuskinja bila inspiracija za holivudsku komediju “Draga Brižit” 1965. godine u kojoj se i sama Brižit pojavljuje u jednoj sceni. Ljubav prema muzici Brižit je pokazala više puta, ali najpoznatija je njena saradnja sa Seržom Gensburgom. Njen baršunasti glas došao je do izražaja u kultnoj pesmi “Volim te... ni ja tebe”, koja je proistekla iz njihove veze i smatrana je skandaloznom jer slavi fizičku ljubav. Iako je snimljena 1967. godine, objavljena je tek 1986. godine na molbu same Brižit.

foto: Profimedia

"Nemoralna od glave do pete"

Brižit Bardo je bila simbol seksualne slobode u konzervativnoj Francuskoj, ali i u ostatku sveta. Nazivana je najliberalnijom ženom posleratne Francuske, kao i “lokomotivom ženske istorije”. "Bolje je biti neveran nego biti veran, a da to ne želiš da budeš", rekla je jednom prilikom. Brižit je plenila lepotom i seksepilom. Uvek se oblačila tako da istakne svoje obline, a to je bio i odraz njenih liberalnih stavova. Nosila je kratke šorceve i majice na pruge ili kvadrate, a umela je i da predstavlja pravu femme fatale na crvenom tepihu. Široki izrez koji otkriva ramena je nazvan baš po njoj – Bardot izrez. Za ostatak sveta odevanje ove zanosne plavuše bilo je revolucionarno u društvu koje se još uvek držalo konzervativnih stavova i formi. Bila je prva glumica koja se pojavila na filmskom platnu u bikiniju, što je bilo skandalozno u to vreme. "Nemoralna od glave do pete" bile su reči kojima je Rejmond Kartije opisao Bardo u svom članku 1958. godine. Brojni skandali na privatnom planu samo su potpirivali maštu novinara i javnosti, kao i smenjivanje muževa i ljubavnika u njenom životu. Holivud je bio posebno fasciniran "grešnom Francuskinjom" i često su je zvali za uloge u filmovima i gostovanja u emisijama. Brižit bila pristalica američke filmske industrije i retko je popuštala pred ovakvim pozivima, a i kada jeste, umela je da pokaže brzo razmišljanje i da pokaže pamet koja se krije iza lepote.

foto: Profimedia

Odlazak na vrhuncu slave U vreme kada su je svi muškarci želeli, a sve žene se ugledale na nju, Brižit je bila izrazito nesrećna i nije mogla da pronađe mir u žiži javnosti. Paparaci su je progonili, obožavaoci zaustavljali na svakom ćošku, a voljene osobe su često koristile njen status i bogatstvo. Dešavalo se da joj zaljubljeni fanovi provaljuju u kuću samo da bi je videli ili uzeli nešto njeno za uspomenu. O njenoj ličnoj borbi svedoči i nekoliko pokušaja samoubistva, od kojih se prvi zbio kada joj je bilo samo 17 godina i kada su joj roditelji zabranili udaju.

"Bila sam veoma bogata, veoma lepa, mnogo obožavana, veoma poznata i veoma nesrećna", istakla je jednom prilikom glumica sećajući se tog perioda. Malo pre svog 40-og rođendana, 1973. godine, Brižit je objavila da se povlači iz sveta šou-biznisa. Iza nje je ostalo više od 40 snimljenih filmova. Iako se više nije bavila glumom, paparaci su je konstantno pratili, pa je 1983. godine izašla čak i trilogija o njenom životu. Svega dvadesetak dana nakon toga, opterećena slavom i duboko depresivna, Brižit je ponovo pokušala da se ubije. Spasila ju je kućna pomoćnica.

foto: Profimedia

Skandalozna i u starosti

Posle glamuroznog života Brižit se posvetila zaštiti životinja i 1989. godine osnovala "Brižit Bardo fondaciju za dobrobit i zaštitu životinja".

"Dala sam svoju mladost i lepotu muškarcima. Daću svoju mudrost i iskustvo životinjama", objasnila je. Danas živi u Sen Tropeu, na jugu Francuske, mirno i povučeno, ali ume i dalje da uzburka medije. Nakon pisanja u svojoj knjizi "Vapaj u tišini" 2004. kažnjena je za podsticanje rasne mržnje i netrpeljivosti, a i danas je najgrlatiji portparol ksenofoba i antiislamista, što izaziva zgražavanje mnogih Francuza koji su je obožavali na filmskom platnu. Objavila je više knjiga koje su šokirale svet i podsetile javnost koliko provokativna je ova francuska lepotica znala da bude.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Dnevno, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja