SUD PUBLIKE: Dragan Bjelogrlić gledaniji od Radoša Bajića
Foto: Promo

Prve reakcije na nove serije na RTS

SUD PUBLIKE: Dragan Bjelogrlić gledaniji od Radoša Bajića

Pop kultura -

Uz prvu epizodu „Senki nad Balkanom“ bilo je 123.000 gledalaca više nego uz junake komedije „Psi laju, vetar nosi“

Proteklog vikenda cela Srbija pomno je pratila dve nove serije na RTS: „Psi laju, vetar nosi“ Radoša Bajića i „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića.

Premijernu epizodu Bjeline serije u nedelju uveče gledalo je dva miliona i 123.000 gledalaca, dok je subotu uveče uz Bajićeve junake bilo oko dva miliona.

Na društvenim mrežama više su komentarisane „Senke“.

- Super serija, super glumci, statisti, scenario... Mislim da u poslednjih 20 godina nismo imali ovako dobro odrađenu seriju i to tvrdim tek posle prve epizode - samo je jedan od komentara.

- Psi laju, i tako - pišu o seriji Radoša i Jelene Bajić, koju porede sa „Selo gori“.

foto: Promo

Za oba projekta poznavaoci tvrde da su rađena po nekom uzoru u svetu.

- Kao prvo, nije tipično urađena u našem stilu, makar po onome što dosad videsmo... Kriminalistički i mistički malo podseća na onu seriju o Džeku Trboseku, a Bijelin Beograd na London 19. veka, što daje neku magičnost kod gledalaca, da i stranci to mogu rado gledati.

Naravno, dinamičnost našeg prostora i međuratnih godina tu krimi-priču filuju i onim što nazivamo političkim trilerom, o pretećem secesionizmu, grupi izbeglih vojnika jedne strane armije (ruski beloarmejci), koja je izgubila svoju otadžbinu, pa u Srbiji pod zaštitom Aleksandra Karađorđevića uživa poštovanje i ugled, valjda kao vid zahvalnosti zbog velike pomoći ruske carevine Srbiji u tek završenom Velikom ratu. Malo opijuma, carskog nakita i kruna, uz neizbežno delovanje Kominterne i njenih agenata, i naravno mnogo likova koji žele da profitiraju na nečemu. Ali ono što je dobar deo gledalaca uspeo nekako da oseti jeste ta neka veza sa današnjom Srbijom, kao da smo večito bili između čekića i nakovnja. Veoma zanimljiva serija - tvrde fanovi.

Ko će dobiti rat u gledanosti, Radoš Bajić ili Dragan Bjelogrlić, kazaće gledaoci.

foto: Promo

Lovci na greške

UPALJAČ KOJI NIJE POSTOJAO

Lovci na greške već su našli zamerku Draganu Bjelogrliću.

- Lik pali cigaru „zipom“, koji je nastao tek 1932. godine, a u zatvoru čitaju Dostojevskog, hrvatsko izdanje - pišu na Tviteru.

Radnja serije smeštena je u 1927. godinu.

Kurir / E.K.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track