UBISTVO KOJE 20 GODINA INTRIGIRA SVET: Šta se zapravo krije iza slavnog kreatora Đanija Versačea!
Foto: Profimedia

POSTOJI VIŠE TEORIJA

UBISTVO KOJE 20 GODINA INTRIGIRA SVET: Šta se zapravo krije iza slavnog kreatora Đanija Versačea!

Pop kultura -

Od ubistva Đanija Versačea prošle su dve decenije. Hici iz pištolja su tog 15. jula 1997. prekinuli život slavnog kreatora, ali pitanje zbog čega je dizajner pet meseci pre 51. rođendana ubijen ostaje otvoreno. Obrađuje ga i nova serija Rajana Marfija "Atentat na Đanija Versačea" koja je deo njegovog serijala "Američke krimi priče". Premijera dokumentarne televizijske drame zakazana je za početak sledeće godine.

Serija rađena po motivima knjige "Vulgar flavors" počinje ubistvom Đanija Versačea, a onda nam Marfi predstavlja detalje života slavnog dizajnera. Uzbudljiva televizijska drama najavljivala se još 2016. kada se moglo čuti da će Versačea igrati Antonio Banderas.

Glavna uloga je na kraju pripala venecuelskom glumcu Edgaru Ramirezu, dok je podela ostalih rola priredila velika iznenađenja, među kojima je najveće bila odluka reditelja i producenata da Đanijevu sestru Donatelu Versače igra Penelope Kruz, a Antonija D' Amika, ljubavnika čuvenog dizajnera, Riki Martin.

Sa velikim interesovanjem cekala se i vest ko ce glumiti ubicu Endrua Kunanana. Odlučeno je da važan glumački zadatak pripadne Darenu Krisu.

foto: Profimedia

Đanijev ljubavnik: "Endru Kunanan je pucao i to je jedino što se dogodilo"

Ponovno vraćanje priče o ubistvu u žižu svetske javnosti nije moglo da prođe kao obična televizijska priča. Čim su se pojavili tizer i prve slike sa snimanja, usledili su oprečni komentari. Najburnije je reagovao Antonio D'Amiko (58), koji je uz dizajnera proveo 15 godina. Scena u kojoj Riki Martin drži u naručju mrtvog Đanija njemu se uopšte nije dopala.

"Možda je to poetska sloboda reditelja, ali ja tako nisam reagovao. Nisam mogao da gledam mrtvo Đanijevo telo. Vratio sam se u kuću. Imao sam osećaj da mi se krv zaledila", ispričao je Antonio pre tri meseca za "Observer" i "Gardijan" u svojim prvim intervjuima nakon ubistva.

Zamerio je i što ga nijedan član televizijske ekipe nije kontaktirao pre snimanja, što je reditelj kasnije demantovao.

D'Amiko je iskoristio priliku i da naglasi da nema nikakve dileme šta se krije iza Đanijevog ubistva.

"Endru Kunanan je pucao i to je jedino što se dogodilo", poručio je, dok je hiljadu drugih pretpostavki o ubistvu okarakterisao kao laž.

Sa druge strane, Marfi ne želi da se zaustavi na ovom "jednostavnom objašnjenju". Za njega je ubistvo Đanija Versačea, važne kulturne figure koja nije krila svoje homoseksualno opredeljenje, koja je živela raskalašno i opasno i kojoj se on oduvek divio, imalo snažnu političku pozadinu. Reditelj tvrdi da su nalogodavci hteli da prenesu važnu poruku, a ubistvo hrabro i namerno naziva atentatom. Marfi se ne ustručava da deo odgovornosti dodeli "homofobičnoj" policiji koja "Đanija nije štitila onako kako je trebalo".

foto: Profimedia

Kobno jutro u Majamiju

Zbog čega je uopšte došlo do ubistva, pita se to danas Marfi, a mnogi su to pitanje postavljali nakon vesti da je Kunanan usmrtio Đanija.

"Kobno jutro u Majamiju", "Ubijen Đani Versače" bili su vodeći naslovi u danima nakon ubistva.

Usledila je ubrzo i rekonstrukcija poslednjeg dana italijanskog dizajnera koja je pokazala da je Versače tog jutra otišao do svog omiljenog kafića gde je svakog dana pio kafu i uzimao novine.

A onda je prekršio rutinu. Nije popio espreso kao što je obično činio, uzeo je samo novi broj "Voga" i krenuo kući. Sam, bez telohranitelja, jer je Majami Bič smatrao svojim domom.

Na stepenicama ispred vile u ulici Oušn drajv 1116 pucao je u njega Endru Kunanan. U bermudama i tamnoj majici, sa izgledom običnog turiste prišao je Đaniju s leđa.

Čim se saznalo da je čuveni Versače ubijen, javnost je počela da vrši ogroman pritisak na policiju da počinioca što pre pronađe. Nije se čekalo dugo. Kunanan je osam dana nakon tragedije izvršio samoubistvo, pištoljem kojim je ubio Đanija.

Pokrenuta je ubrzo policijska istraga koja je trajala čak pet godina. Bezuspešno su traženi motivi zločina, koji do danas nisu razjašnjeni.

Istragu su pratili protivrečni detalji i teorije koje nisu dovele do konačnog odgovora.

foto: Profimedia

Serijski ubica Kunanan bavio se prostitucijom i poznavao je Đanija

Endru Kunanan bio je nepoznat javnosti, ali ga je policija odlično poznavala. Pre ubistva Versačea ubio je četvoricu muškaraca. Za jednog od njih, arhitektu Dejvida Medsona, dokazano je da je bio Kunananov ljubavnik.

Podaci iz biografije Endrua Kunanana nisu prestajali da pune novinske stupce 1997. godine, a najviše se pisalo o tome da je serijski ubica bio muški žigolo. Otkriveno je da je "tom profesijom" počeo da se bavi kao srednjoškolac i da je često ucenjivao svoje mušterije.

Nakon obdukcije odbačene su sumnje da je ubica koji je imao 27 godina bolovao od side i da je crni niz pokrenula njegova osveta zbog neizlečive bolesti.

Ispostavilo se i da nije bio samo "Đanijev obožavalac" već da su se njih dvojica upoznali na jezeru Komo u Italiji, kao i da su se početkom devedesetih sreli u San Francisku.

Da li su se viđali i nakon toga, ostalo je misterija.

Jedini koji nije verovao da je Endru pucao bio je njegov otac koji je izjavio da je Kunanan odgojen u katoličkom duhu i da to nikada ne bi uradio.

Mersiha Čolaković očevidac ubistva

A jedina osoba koja je videla ubistvo Đanija Versačea bila je Mersiha Čolaković, televizijska voditeljka koja je radila na TV Sarajevo i TV Beograd. Na sudu je najpre svedočila pod lažnim imenom bojeći se odmazde italijanske mafije, a nakon samoubistva Kunanana pod pravim imenom.

"Šetala sam i videla Versačea. Nasmešio mi se, i ja sam se nasmejala", opisala je moment pre zločina i dodala da se sve desilo veoma brzo.

Ubica je prišao, pucao i otišao, ispričala je Mersiha.

U medijima su se nakon njenog svedočenja pojavljivali oprečni izveštaji iz suda. U nekima je pisalo da je izjavila da su ispaljena tri metka, u nekima da je ubica pucao u glavu i u leđa suprotno policijskim papirima u kojima stoji da je kreator upucan u glavu i vrat.

Posle suđenja i razvoda od italijanskog diplomate Gida Martina, Mersiha se preselila u Ameriku, udala, dobila dete i ponovo razvela.

foto: Profimedia

Đani Versače ubijen zbog dugova italijanskoj mafiji?

Priču o ubistvu dizajnera dodatno je 2010. zakomplikovala knjiga "Metastaze" Đuzepea di Bele, bivšeg pripadnika Ndrandete, kriminalne organizacije iz Kalabrije, u kojoj se navodi da je Đani ubijen zbog dugova italijanskoj mafiji.

Kako dugogodišnji policijki doušnik piše, Đani je godinama sarađivao sa Paoom di Stefanom, mafijaškim bosom koji je preko modne kuće "Versače" prao ogromne sume novca.

Bela kaže i da je italijanska mafija ukrala pepeo kreatora kako bi njime ucenjivala Đanijeve naslednike.

I dok je italijanska policija tvrdila da je Đuzepe di Bela uvek iznosio tačne informacije, porodica dizajnera oštro je demantovala njegove reči i uzvratila tužbom.

foto: Profimedia

Villa i dalje u centru pažnje

Ubistvo ne prestaje da se analizira, a vila Đanija Versačea ostaje primamljiva tema svetskih medija.

"Casa Casauina" je nakon brojnih aukcija i vlasnika pretvorena u hotel, a ekipa serije "Antentat na Đanija Versačea" imala je priliku da snima unutar nje.

Marfi je rekao da je to bilo posebno iskustvo. Enterijer nekadašnjeg Đanijevog doma je više nego poseban. Kreator je vilu u Majami Biču kupio 1992. za 2,9 miliona dolara. U njeno renoviranje uložio je 33 miliona dolara. Kuću površine 2.137 kvadratnih metara krase ručno rađene freske, pozlaćeni bazen i 11 pozlaćenih kupatila. U vili se nalazi 10 spavaćih soba.

Porodica Versače je velelepno zdanje 2000. prodala Piteru Loftinu, nekadašnjem telekomunikacijskom mogulu koji je njen vlasnik bio do 2013, vilu je zatim kupila firma "Jordaš" koja se bavi proizvodnjom džinsa, prešla je potom u vlasništvo Viktorije i Dejvida Bekama, da bi danas bila na raspolaganju svima koji mogu da priušte boravak u njoj.

foto: Profimedia

Donatela čuva uspomenu na brata

Iza Đanija Versačea ostao je neprolazni modni pečat, a njegova sestra Donatela Versače, kreativni direktor modne kuce "Versace", svih ovih godina uspešno nastavlja tamo gde je njen brat stao.

Organizovala je nedavno u Parizu reviju u Đanijevu čast kojom nas je podsetila da su dizajn i kreativnost italijanskog dizajnera vanvremenski.

O modnom carstvu "Versače" vodi računa i brat Đanija Versačea, Santp Versače, predsednik i zamenik izvršnog direktora poznatog brenda (oženjen je Frančeskom di Stefano sa kojom ima Antonija, Ramonu i Frančesku).

A veliki deo Đanijevog bogatstva koje je pre njegove smrti iznosilo milijardu dolara, nasledila je i njegova sestričina Alegra.

foto: Profimedia

Od Kalabrije do svetskog vrha

Da li će u godinama koje slede biti razjašnjeno ubistvo Đanija Versačea? S obzirom na to da interesovanje za konačnim odgovorom ne jenjava, možda priča o tragediji modnog maga koji je sa 10 godina u krojačkom salonu majke Frančeske kreirao svoj prvi model i dobije epilog.

Saznaće se tada zbog čega je ubijen modni mag iz Redja Kalabrije, najsiromašnijeg dela Italije, kog modni stručnjaci zovu genijem.

Đovani Đani Versače koji je sa 10 godina u krojačkom salonu majke Frančeske kreirao svoj prvi model, zaslužuje da ga tako zovu. Đani je od firme koju je sedamdesetih osnovao sa bratom došao je do svetskog vrha.

Inspirisan Endijem Vorholom postao je kralj dekadencije u modi. Osmislio je modni stil koji do danas ne gubi na estetici i originalnosti.

Bio je i kralj najboljih žurki u Holivudu na kojima su pevali Prins i Madona, ali i veoma privržen porodici.

Slučajno ili ne, Đani Versače je pre smrti priredio reviju na kojoj su modeli nosili krstove, a Naomi Kempbel iz pištolja ispalila nekoliko metaka.

Ono jedino što je pored metaka Endrua Kunanana uspelo da zaustavi njegov rad, bio je rak od kojeg je 1994. oboleo.

Dobio je bitku sa kancerom, makar je tako pisalo u zvaničnim saopštenjima.

Kako Rajan Marfi ume da kaže, Versače je bio dovoljno hrabar da živi kako je želeo.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Žena, J.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track