BILJANA SRBLJANOVIĆ KRITIČNA: SANU je najodvratnija institucija!
Foto: Vladimir Šporčić

REAKCIJA Biljana Srbljanović o izboru za akademika

BILJANA SRBLJANOVIĆ KRITIČNA: SANU je najodvratnija institucija!

Pop kultura -

SANU se nije osvrnuo na sopstvenu ulogu u raspirivanju mržnje, započetu osamdesetih, a betoniranu u ratovima devedesetih, kaže Biljana

Dramska spisateljica i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Biljana Srbljanović kaže da ne vidi sebe kao kandidata za novog akademika u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

- Nikada nisam bila, niti ću ikada biti ikakva kandidatkinja za najodvratniju instituciju našeg društva. SANU se nikada nije osvrnuo na sopstvenu ulogu u raspirivanju verske, nacionalne i rasne mržnje, započetu osamdesetih, a betoniranu u ratovima devedesetih - napisala je Biljana na Fejsbuku kao reakciju na jučerašnji tekst u Kuriru da je ona pored Bregovića i Kusturice u trci za novog člana Akademije.

- Iskreno mislim da ste pomešali Milenu Marković i mene. Čuli ste „spisateljica“, pa ko veli. To bi bila logična i kandidatura i izbor. Taman mera, pasent - objasnila je Srbljanovićka.

Pored Biljane Srbljanović, na izborima za članove SANU, kako saznajemo, biće predloženi i drugi umetnici poput Kusturice, Bregovića, Makavejeva, Mihića i Žilnika.

Biljana Srbljanović ni ranije nije gledala blagonaklono na ovu instituciju, pa ni kada se oglasila povodom teme o rodno osetljivom jeziku, odnosno povodom zvaničnog stava Instituta za srpski jezik SANU.

Naime, Odbor za standardizaciju jezika Instituta pre nekoliko godina doneo je odluku kojom se, kako SANU tvrdi, sa aspekta najvišeg lingvističkog autoriteta za srpski jezik, „stavlja tačka na sve dalje tvrdnje o ispravnosti rodno diferenciranog jezika“.

foto: Kurir

Srbljanovićka je u statusu na Fejsbuku navela primere pojedinih reči ženskog roda, uglavnom negativnog značenja, kojih ima u srpskom pravopisu, za razliku od mnogih drugih kojima tamo nije bilo mesto.

- Za SANU, dakle, može sluškinja, a ne može dramaturškinja. Može dvorkinja, a ne može borkinja? Može nadničarka, a ne može fizičarka? Može kaćiperka, a ne može inženjerka? Može bolničarka, a ne može teoretičarka? Može maserka, a ne može guvernerka? Može veštica, sirotica, besramnica, beskućnica, a ne može advokatica? Može fakin nerotkinja, a ne može sutkinja - napisala je Srbljanovićeva i dodala:

- Najtužnije od svega je što je ovu odredbu potpisala profesorka i lingvistkinja, jedna još relativno mlada žena, a ne neki sedi starac iz pretprošlog veka. Eto kako te patrijarhat vaspita da negiraš samu sebe.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Vladimir Šporčić, Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track