SRAMOTA: Sajam knjiga postao vašar
Foto: Zorana Jevtić

Udruženje izdavača složno u kritici

SRAMOTA: Sajam knjiga postao vašar

Pop kultura -

Karnevalska i pijačna atmosfera dovela je do toga da reklame dovedu do marginalizacije književnika i kvalitetnog sadržaja, ističu direktori izdavačkih kuća

U proteklih nekoliko dana mnogi su kritikovali nedavno završen Sajam knjiga počevši od dr Jelene Trivan, direktorke „Službenog glasnika“, koja je istakla da je činjenica da se pretvorio u komercijalnu, a ne kulturnu manifestaciju, bez jasnih kriterijuma, i kada je reč o programima i izlagačima, ali i o nagradama.

U kritikama se sada pridružilo i Udruženje profesionalnih izdavača Srbije, izdavačke kuće „Arhipelag“, „Dereta“ i „Laguna“.

Gojko Božović , foto: Beta

Pisci nevidljivi

- Ozbiljne i korenite promene potrebne su u organizaciji Sajma knjiga u Beogradu kako bi se umesto karnevalsko-vašarskog sadržaja koji trenutno ima vratio svojoj osnovnoj funkciji - promovisanju literature u okvirima prvorazredne kulturne manifestacije - složilo se nekoliko izdavača u razgovoru za Tanjug. Glavni urednik i direktor izdavačke kuće „Arhipelag“ Gojko Božović kaže da Sajam knjiga postaje sve manje privlačan za pisce, čitaoce, međunarodne posetioce...

- Pisci su potpuno marginalizovani, gotovo nevidljivi, izložbena aktivnost gotovo da je nestala i sve se pretvorilo u karneval - kazao je Božović.

Katastrofalna organizacija

Glavni urednik izdavačke kuće „Dereta“ Aleksandar Šurbatović napomenuo je da se nikada dosad nije dogodilo da Sajam knjiga ima tako katastrofalnu organizaciju kao što je to bio slučaj ove godine.

- U karnevalskoj atmosferi pijačnih raspitivanja o ceni knjige nije bilo mesta za promovisanje dela mladih talentovanih pisaca - ističe Šurbatović.

Dejan Papić, direktor izdavačke kuće „Laguna“, navodi da je poslednji momenat da predstavnik Srpskog udruženja izdavača i knjižara postane član Odbora Sajma knjiga.

Ljubitelji knjige, izdavači, novinari slažu se da su vašarske okolnosti u kojima se odvijao oduzele Sajmu oreol kulturne manifestacije. Nesnosne gužve i pijačni ambijent doveo je do toga da su popusti na cene knjiga mnogo važniji od pisaca i kvalitetnog sadržaja.

Dejan Papić, foto: Beta

Za studente posle tri godine službeni glasnik otvorio Novi Plato

KNJIŽARA VRAĆENA AKADEMCIMA

Na mestu nekadašnjeg „Platoa“, kultnog mesta akademaca, „Službeni glasnik“ je otvorio svoju novu knjižaru pod nazivom „Novi Plato“. Tako je, posle tri godine od zatvaranja ove knjižare, misija „Glasnika“ da „Plato“ ponovo vrate akademcima ispunjena.

Jelena Trivan

„Novi Plato“ je prilagođen potrebama studenata, pa će tako, osim standardnih „Glasnikovih“ izdanja, moći da pronađu dela probranih pisaca, naslove kvalitetnih autora, naučna izdanja i udžbenike.

- Vraćanjem ove knjižare, mladim ljudima se ponovo nudi izbor, odnosno mogućnost da ne pohrle sa trendovima koje nameću neki mediji. Misija „Službenog glasnika“ je građenje kulture i to nije floskula koju tek tako ponavljamo, nego se svojski trudimo da svaki naš potez bude pažljivo isplaniran i da vratimo kulturu na pripadajući pijedestal - rekla je dr Jelena Trivan, direktorka „Službenog glasnika“.

Kurir / E.K.

Foto: Zorana Jevtić, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track