BJELA RAZOTKRIVA KONTROVERZNU LIČNOST: Pavelić planirao da ubije kralja!
Foto: Promo

SENKE NAD BALKANOM

BJELA RAZOTKRIVA KONTROVERZNU LIČNOST: Pavelić planirao da ubije kralja!

Pop kultura -

Dragan Bjelogrlić je ulogu ovog advokata, koji je upamćen po zločinima nad Srbima, poverio Bojanu Navojcu

Cela Srbija nedeljom prati seriju „Senke nad Balkanom“, a u večerašnjoj epizodi na velika vrata ulazi još jedna istorijska ličnost - Ante Pavelić.

foto: Printscreen

Autora pozdrava „Za dom spremni“ i čoveka koga je istorija zapamtila samo po rasnim zakonima, konclogorima i genocidu koji je počinio tokom Drugog svetskog rata, u priči Dragana Bjelogrlića, smeštenoj u 1928, videćemo kao advokata koji brani teroristu iz VMRO.

foto: www.npg.org.uk

- Pavelić je bio advokat i političar iz redova Hrvatske stranke prava za vreme Kraljevine Jugoslavije. Kada je 1927. izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Kraljevine SHS, u prvom govoru je izjavio da njegov dolazak nije potvrda da on priznaje postojeće stanje, nego da će se boriti protiv njega za samostalnost Hrvatske. Koliko se netrpeljivosti i nasilnosti krilo iza te izjave, tada se nije moglo naslutiti - piše o Paveliću.

foto: Promo

Bjela je ulogu dodelio hrvatskom glumcu Bojanu Navojcu, a scenarista Dejan Stojiljković otkriva kakva je njegova uloga u priči.

- Pavelić je bio umešan i planirao je atentat na kralja. Malo se zna o njegovom privatnom životu. Branio je teroriste. VMRO ga je finansirao, što je organizacija kao današnji OVK. Prodavali su drogu. Pavelić je i onda mrzeo Srbe. Hrvati se već bune što je u seriji. Bio je loš čovek i kockar - otkriva za Kurir Stojiljković.

foto: Promo

I sam vladar Aleksandar Karađorđević je toga bio svestan, pa je uveo Šestojanuarsku diktaturu 1929. godine i zabranio sve političke stranke. Pavelić je otišao u inostranstvo i zajedno sa Unutrašnjom makedonskom revolucionarnom organizacijom (VMRO) planirao da razbije Jugoslaviju, zbog čega su ga vlasti u odsustvu osudile na smrt. U međuvremenu, Pavelić je došao u Italiju, gde je osnovao ustaški pokret sa ciljem stvaranja nezavisne Hrvatske. Ostatak priče o ovom čoveku je poznat.

LJUBOMIR RADANOV

Istorija

ISTINA O RUSIMA I PRVOM GEJ PREMIJERU

Velika prašina nakon dve epizode podigla se zbog načina na koji su prikazani Rusi. U seriji „Senke nad Balkanom“ pojavljuju se još i prvi gej premijer i general Petar Živković i Mustafa Golubić.

foto: Dragana Udovičić

Ko je Navojec?

IMA ĆERKU LUČE S HRISTINOM POPOVIĆ

Bojan Navojec, koji tumači Pavelića, često i privatno boravi u Beogradu zbog ćerke Luče, koju je dobio s glumicom Hristinom Popović. Glumački par upoznao se i zavoleo 2011. na snimanju hit drame „Parada“, a već u januaru 2012. dobili su dete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track