TAJNE IZ DUŠEVNE BOLNICE TOPONICA: Ðorđe iz ludnice molio brata da se pomire
Foto: Promo

Senke nad Balkanom

TAJNE IZ DUŠEVNE BOLNICE TOPONICA: Ðorđe iz ludnice molio brata da se pomire

Pop kultura -

Jedan od scenarista serije Dejan Stojiljković pokazao nam je pismo u kojem princ nudi svom bratu, kralju Aleksandru ruku pomirenja

U seriji „Senke nad Balkanom“ večerašnja epizoda je zanimljiva jer ćemo videti susret princa Đorđa Karađorđevića i njegovog lekara Avakumovića, koji odlazi da ga pregleda po nalazu Petra Živkovića.

Nesuđeni kralj Srbije bio je u nemilosti ne samo generala i kasnijeg premijera već i svog rođenog brata i kralja Aleksandra, koji ga je zatvorio u duševnu bolnicu „Toponica“ kod Niša jer se plašio da Đorđe ima pretenzije na presto Kraljevine SHS.

foto: PrintScreen

Jedan od autora scenarija Dejan Stojiljković otkrio je da je najstariji sin kralja Petra molio brata i tadašnjeg kralja da se pomire, a objavio je i dva zanimljiva pisama, koju su korišćena kao građa za seriju.

- Đorđe je svom bratu, kralju Aleksandru, uputio jedno zanimljivo pismo 1922, u kojem ga poziva na pomirenje, a drugo 1931. iz „Toponice“ u kojem ga naziva „trovačem i iznuđivačem“. Zanimljivo je da se u prvom pismu bratu obraća sa „Sandro“ a u drugom sa „Špiro“, što je bila uvredljiva konotacija - tvrdi scenarista.

foto: Dragan Kadić

Na svađu dva brata najviše je, kako tvrde istoričari, a i naš sagovornik, uticao Nikola Pašić.

- Đorđe nije voleo Pašića, a postoji priča da ga je išamarao tokom Velikog rata. Nije mogao da mu oprosti što je njegov sin dezertirao i nije učestvovao u ratu. Princ opisuje to u svojim memoarima. Pašić je duhovni otac naših političara koji danas vode državu. Njegov sistem savršeno funkcioniše. Voleo je da budu okružen samo laskavcima i ulizicama - kaže Stojiljković i dodaje:

- Prvo je Pašić makao Đorđa 1925, a onda Arčibalda Rajsa, koga je 1928. izbacio iz odbora za proslavu deset godina od proboja Solunskog fronta. Umro je od srčane kapi. Đorđe je tražio od brata da ga samo jednom mesečno pusti da dođe u Beograd, kako bi se popišao na grob Nikole Pašića. Danas imamo njegov spomenik u centru Beograda, a o Đorđu i Rajsu gotovo da ništa ne znamo.

Ljubomir Radanov - Foto: Promo; PrintScreen; Profimedia; Dragan Kadić

foto: Profimedia

Žarko Laušević

IZBACIO PRINČEVU OMILJENU PSOVKU

Žarko Laušević, koji igra princa, tražio je od scenarista da malo promene tekst.

- Omiljena psovka Đorđa Karađorđevića bila je „dete ti je*em pečeno“. Lauš je smatrao da je previše vulgarna pa ju je modifikovao za potrebe snimanja. Malo smo je izmenili - kaže Dejan Stojiljković.

foto: Promo

Emotivna prepiska

OPROSTI MI, BRATE, ZBOG SRBIJE I OCA

Sandro,

Ja sam se razboleo i voleo bih da te vidim. Razmislio sam da je krajnje vreme i u interesu vašem i zemlje da naš sukob bacimo u zaborav i odgovorimo poslednjim željama našeg oca.

U opštem interesu najavljujem da poštujem Dvorski statut.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” Bura oko “Senki nad Balkanom”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track