DRAGAN BEJLOGRLIĆ ODGOVORIO KOMŠIJAMA: Nećete Senke dobiti džabe!
Foto: Damir Dervišagić

Reditelj i glumac

DRAGAN BEJLOGRLIĆ ODGOVORIO KOMŠIJAMA: Nećete Senke dobiti džabe!

Pop kultura -

Dragan Bjelogrlić kaže da nije zabranio emitovanje svoje serije u Hrvatskoj.
On u razgovoru za Jutarnji list otkriva da takve tvrdnje nemaju veze s istinom i da su pregovori oko otkupa prava u toku.

"Ni jedna od hrvatskih televizija do sada nije pokazala interesovanje za emitovanje. To samo po sebi i nije neka vest, ali kako se serija emituje u celom regionu, novinari su počeli da se zanimaju zašto se ne prikazuje samo u Hrvatskoj. Kada se tome doda tabloidni spin, eto izmišljene afere", kaže Bjelogrlić.

Dakle, niste zabranili seriju, nego upozorili da onaj ko ne plati ne može gledati seriju?

- Za početak: kako ja mogu zabranim emitovanje serije bilo gde!? Radi se o tome da za seriju postoji dosta velik interes stranih kompanija za svetska prava. Ti pregovori su u toku. Svi oni insistiraju na tome da se serija preko kablovskih operatera ne emituje izvan područja za koja su kupljena prava. To su pravila koja važe svuda u svetu i ne vidim što je tu problematično.

Zbog toga je signal RTS "zamračen" na svim teritorijima izvan Srbije za koja nisu kupljena prava, pa i za Hrvatsku.

foto: Dragana Udovičić

U koje ste sve zemlje prodali seriju?

- Serija se trenutno emituje, uz Srbiju, u Makedoniji, BiH i Crnoj Gori. U decembru počinje emitovanje u Sloveniji, a posle Nove godine u Bugarskoj i Rusiji.

S kim ste od hrvatskih televizija sarađivali na bivšim projektima?

- Obe moje prethodne serije prikazivane su Hrvatskoj. Jedna na Novoj TV, druga na RTL. Koliko znam, obe su bile prilično popularne. Posebno "Rode". Malo je čudno da niko nije pokazao interes da pogleda seriju, ali ne želim više o tome. Drago mi je da se u Hrvatskoj priča i piše o seriji, da očigledno postoji interes publike i naravno da bi mi bilo drago da dopre do hrvatske publike.

foto: Promo

Mislite li da "Senke Balkana" imaju veći potencijal za prodaju u zemlje regije od "Vratiće se rode" i "Montevideo, bog te video"?

- Što se tiče potencijala "Senki", već dosadašnji interes i prodaja pokazuju da je to definitivno serija s najvećim internacionalnim potencijalom od svih koje sam dosad radio.

Mislite li da bi način na koji ste prikazali Antu Pavelića, te 1928. mladog advokata, na bilo koji način mogao biti sporan ili kontroverzan za hrvatske gledaoce?

- Ma, taman posla. Ante Pavelić je bio advokat organizacije VMRO. U seriji je jedan od glavnih junaka vođa VMRO koji sedi u beogradskom zatvoru. Sprema mu se suđenje i on anažuje, u našoj priči, za branioca Antu Pavelića. Cela je serija rađena mehanizmom mešanja istorijskih činjenica i fikcije. Tako je i s likom Pavelića.

foto: Promo

Je li njegov lik po bilo čemu sporan za gledaoce u Srbiji ili u drugim zemljama regije?

- Ne. Serija uz puno izmišljenih likova obiluje kontroverznim istorijskim ličnostima kao što su Mustafa Golubić, general Petar Živković, ruski general Vrangel, princ Đorđe Karađorđević (koji je trebao da bude kralj, ali je proglašen ludim)... Među njima je i Ante Pavelić.

Kako ste zadovoljni Bojanom Navojcem koji glumi Antu Pavelića?

- Bojan je napravio zaista odličnu kreaciju. Uopšte se nismo opterećivali istorijskim kontekstom, nego izgrađivali karakter. Odličan je, zaista.

foto: Marina Lopičić

Glumi li u seriji još koji hrvatski glumac?

- U seriji igra i Goran Bogdan. On igra Mustafu Golubića, jednu od glavnih uloga, špijuna, svojevrsnog regionalnog Džejmsa Bonda.

Zašto vam je bio zanimljiv povratak na početak prošlog veka?

- Tridesete godine prošlog veka bile su veoma intenzivne i burne u celom svetu, posebno na Balkanu. Posledice velikog rata, pojava fašizma, rast komunizma, uspostavljanje novih odnosa i uticaja. Na Balkanu je stvorena nova mlada država Južnih Slovena, velika ideja i velika iluzija s puno spoljnih i unutarnjih neprijatelja, ispunjena iracionalnom mržnjom bliskih naroda i na stalnom udaru različitih svetskih interesa. Kada se tome dodaju putevi opijuma koji su se upravo tu ukrštali, mislim da je jasno koliko je to inspirativno i zanimljivo.

Što su danas senke nad Balkanom?

- Vrlo slične onima iz serije. Senke se nisu nadvile nad Balkanom 1941. ili 1991, nego mnogo, mnogo pre. I još su tu.

(Kurir.rs/jutarnji.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” Bura oko “Senki nad Balkanom”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track