(FOTO) IZA ŠARENIH SLIKA KRIJE SE MRAČNA TAJNA: Otvorena izložba Marijane Ćurčić
Foto: Kurir

SUGAR STORY

(FOTO) IZA ŠARENIH SLIKA KRIJE SE MRAČNA TAJNA: Otvorena izložba Marijane Ćurčić

Pop kultura -

Izložba pod nazivom "Sugar story" mlade umetice Marijane Ćurčić otvorena je u subotu 18. novembra u Užicu.

Izuzetno zanimljivi i šarenoliki eksponati privukli su veliki broj posetilaca, ali ono što je još važnije, iza slatkaste priče krije se sasvim drugačija poruka autora.

foto: Kurir

Naime, umetnica Marijana želela je da skrene pažnju na problem sa kojim se gotovo svakodnevno susrećemo, a to je kako odbiti nešto što je privlačno, a štetno ili kako uživati u tome znajući da je samo kratotrajno zadovoljstvo, koje sa sobom donosi niz negativnih posledica.

foto: Kurir

"Suštinska ideja rada je naša potreba za bežanjem od realnosti u slatki svet imaginarnog, nepostojećeg, iluzije gde slatko ne predstavlja ništa osim prividne sreće. Slatko je veza sa detinjstvom i naša potreba da živimo u prošlosti, u vremenu kada je sve bilo lakše, lepše, iako takvo vreme zapravo nikada nije ni postojalo, jer vreme prošlosti nosi određenu sigurnost, nema neizvesnosti sadašnjice ili nepoznatu budućnost, ono zasigurno ima pozitivan ishod, makar u našem pamćenju, ili čak u mašti i izmišljenom. Rad je bekstvo u svet u kome slatko preovladava, a osećaj mučnine koji se javlja na samu pomisao konzumiranja izloženog šećera je sakrazam na račun mučnine od prevelikog i neumerenog konzumiranja zadovoljstva", navela je Marijana Ćurčić.

foto: Kurir

Izložbu je otvorio akademski slikar Vladan Terzić koji je istakao da je reč o veoma obrazovanoj umetnici koja je posle dizajna završila i slikarstvo.

foto: Kurir

"Lepota našeg posla je u tome što tek posle fakulteta počinjemo da stvaramo i pronalazimo sebe, tek onda primenjujemo ono čemu su nas učili. Sve što ovde vidite je ručni rad, ove lizalice su ručno izlivene i sve je autentično", istakao je naš poznati slikar Terzić.

foto: Kurir

Ulaskom u galeriju u kojoj je izložena ova "slatka priča" kroz šarenilo i ružičasto koje preovladava lako se vraćamo u detinjstvo. Tu su lizalice, slike kada smo bili mali, lutke, baloni i sve ono što je nekada činilo rođendane zabavnim.

foto: Kurir

Međutim, sve to sada je spakovano, presovano, sačuvano u teglama koje svako od nas zove uspomenama. Baloni su izduvani, lutke deformisane, slike nejasne i nepotpune, ali čežnja za vraćanjem u bezbrižno nadjačava sve.

foto: Kurir

"Ovako nešto nikad nisam video, potpuno inovativno i neobično. Vratili ste mi veru u mlade umetnike", rekao je Đorđe, jedan od posetilaca.

foto: Kurir

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track