(VIDEO) BALKANSKA CARICA: Sara Vujošević zadivila publiku u Moskvi i Sankt Petersburgu
Foto: Promo

Operske večeri

(VIDEO) BALKANSKA CARICA: Sara Vujošević zadivila publiku u Moskvi i Sankt Petersburgu

Pop kultura -

Crnogorska operska umetnica Sara Vujošević ponovo je zadivila publiku u Rusiji.

Najpre u Moskvi povodom „Dana muzeja-biblioteka grada Moskve“, a potom i u Sankt Petersburgu u okviru 75. Međunarodne naučne konferencije, Sara je održala koncerte pod nazivom „Blago Crne Gore“.

Čitav projekat izveden je u organizaciji ministarstva kulture Rusije, ministarstva obrazovanja i nauke, ruskog Instituta Istorije Umetnosti i Kulturnog centra Peterburga, koji su tradicionalno i ove godine okupili muzičku naučnu elitu Rusije i uopšte Evrope.

foto: Promo

Puna sala „Zelenog salona“ Instituta Istorije Umetnosti, u kojoj su prevashodno bili predavači-učesnici pomenute konferencije, uživala je u izvedbama tradicionalnih crnogorskih pesama, arija i ciklusa koji su bili na programu autorskog projekta briljantne crnogorske dive.

foto: Promo

Pored Sare, baršunastog koloraturnog soprana, trupu ostalih izvodjača ovog projekta činili su: bariton Dmitrij Grinih (profesor Državnog Muzičkog Fakulteta u Moskvi), bariton Dmitrij Trapeznikov (prvak Baljšoj teatra), Pavel Šestov (pijanista) i Filip Usov (pijanista moskovske konzervatorije „Čajkovski“) zajedno sa Marinom Voinovom (muzikologom, profesorom moskovske konzervatorije Čajkovski), koja je tokom koncerta, u pauzama smenjivanja solo numera, upoznavala publiku sa crnogorskom kulturnom baštinom, kao i o stvaraocima nacionalne crnogorske muzike.

foto: Promo

Izvodjači koncerta „Blago Crne Gore“ tako napuštaju Petersburg bogatiji za još jedno značajno priznanje, za još jedan od najuspješnijih i najinteresantnijih koncerata koji su se izveli u okviru tradicionalne međunarodne konferencije „Petersburg i nacionalne muzičke kulture“.

foto: Promo

Povodom dobijenog priznanja Sara Vujošević je po okončanju koncerta, na perfektnom ruskom jeziku, razgovarala sa Sankt Petersburškim prvim televizijskim kanalom, pri čemu nije krila svoje oduševljenje na pitanja o baštini Crne Gore koju promoviše tako predano.

foto: Promo

Prelepa operska umetnica pričala je i o konferencijama na kojim godinama nastupa širom Rusije i izlaže naučne radove upravo o nacionalnoj crnogorskoj muzici, kao i o svojoj skorašnjoj odbrani doktorske disertacije na istu temu.

Sara je, na kraju, vidno raspoložena u razgovoru za Kurir najavila nove nastupe i konferencije, zakazane već za kraj godine.

G. A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track