PUBLIKA OSTALA USKRAĆENA ZA KAPITALNA DELA: RTS dao 10 miliona za serije koje nikad nisu emitovane
Foto: Promo

Gre’ota

PUBLIKA OSTALA USKRAĆENA ZA KAPITALNA DELA: RTS dao 10 miliona za serije koje nikad nisu emitovane

Pop kultura -

Projekti „Seobe“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Nečista krv“ i „Kao rani mraz“ Đorđa Balaševića, koje je producirao Javni servis, nisu doživeli TV premijeru

Radio-televizija Srbije s ponosom najavljuje za narednu godinu serije „Nemanjići - rađanje kraljevine“, „Čarape kralja Petra“ i „Korene“, ali u istoriji televizije mnogo je sličnih projekata koji su snimljeni i u koje se ulagalo, a nikad nisu emitovani.

Nacionalna televizija učestvovala je kao producent na projektima „Seobe“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“ (na fotografiji Lazar Ristovski), „Nečista krv“ i „Kao rani mraz“ Đorđa Balaševića sa gotovo 10 miliona evra, ali publika nikad nije dočekala premijeru.

Ne znamo ko je krivac

- Nije za ovo krivac sadašnje rukovodstvo. Neke serije podržao je Tijanić, a drugi se repovi vuku od Miloševića. Film i serija „Nečista krv“ s Cecom Ražnatović i Radetom Šerbedžijom trebalo je da se prikazuje još dok je Milovan Vitezović bio urednik. „Seobe“ i „Nečista krv“ sigurno su koštali po dva miliona maraka - priča za Kurir sagovornik sa RTS.

Javni servis poslednjih godina najviše je očekivao od projekta „Sveti Georgije ubiva aždahu“.

- Budžet za ovaj projekta bio je skoro pet miliona evra, dok se za Balaševića procenjuje na oko dva. Film „Kao rani mraz“ prikazan je još pre sedam godina, dok je godinu dana ranije bila premijera ostvarenja Srđana Dragojevića po tekstu Dušana Kovačevića, ali nikad nisu stigli i na male ekrane - zaključuje naš sagovornik.

Kao rani mraz, foto: Promo

Čeka se kolor korekcija

Na RTS tvrde da prava polažu samo na projekat „Sveti Georgije“, dok za druge ne postoje ugovori.

- Kada izvršna produkcija serije „Sveti Georgije ubiva aždahu“ uradi korekciju slike i tona i kao takvu dostavi RTS, donećemo odluku o početku emitovanju i ove serije. Za serije „Nečista krv“ i „Kao rani mraz“ ne postoje ugovori između Radio-televizije Srbije i izvršnih produkcija, te se pomenute serije neće ni emitovati kod nas - poručuju s Javnog servisa.

Nečista krv, foto: Promo

Za snimanje serije „Kao rani mraz“ ugovor su pred novinarima, podsetimo, potpisali Aleksandar Tijanić i Đorđe Balašević. Pokušali smo da dođemo do komentara autora serije „Nečista krv“ Stojana Stojčića, ali se danima nije javljao na naše pozive. Za seriju „Kao rani mraz“ glumica Jovana Balašević nam je potvrdila da će uskoro krenuti emitovanje.

Seobe, foto: Promo

Tužna priča film „Seobe“ Saše Petrovića

REDITELJ IZNENADA PREMINUO, GAGA NIKOLIĆ ODBIO KUSTURICU

Najveća golgota zadesila je Aleksandra Sašu Petrovića, koji se više od deset godina borio i skupljao sredstva da na film prenese ono što je smatrao svojom autorskom misijom - „Seobe“ Miloša Crnjanskog. Prvi deo rađen je u jugoslovensko-francuskoj koprodukciji. Ometan sa svih strana, Petrović je „Seobe“ završio 1989, da bi ih gledaoci videli tek 1994. RTS je tada pomogao s delom novca, ali je smrt reditelja prekinula montažu. I pokojni Dragan Nikolić ostao je tužan što ovaj projekat, u koji je uložio celog sebe, nije ispunio njegova očekivanja, a odbio je tada i Emira Kusturicu. RTS je u aprilu 1994. prikazao dve završene epizode serije (po prvoj knjizi romana), koja je trebalo da ima osam nastavaka. Ostalo je nesnimljeno oko 35 odsto materijala za šest preostalih epizoda.

Kurir / Ljubomir Radanov, Foto: Promo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” Bura oko “Senki nad Balkanom”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track