USPEH: Predragu Ejdusu u jednom danu dve nagrade
Foto: Dragan Kadić

Proslavljeni glumac niže priznanja za „Ivanova“

USPEH: Predragu Ejdusu u jednom danu dve nagrade

Pop kultura -

Umetnik koji slavi pola veka rada dobio je Zlatnog ćurana za životno delo u Jagodini, a najbolji je glumac i na Jugoslovenskom festivalu

Glumac Predrag Ejdus u jednom danu dobio je dve velike nagrade - Zlatnog ćurana, najviše priznanje za životno delo na Danima komedije u Jagodini i Ardalion za najboljeg glumca za ulogu Šobeljskog u predstavi „Ivanov“ na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

Ejdus je već nagrađivan za ulogu u „Ivanovu“ - prvu je dobio na pozorišnom festivalu u Rijeci, a drugu u Šapcu na „Pozorišnom proleću“.

- U bogatoj karijeri, proslavljeni glumac je odigrao preko 150 uloga u pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije i inostranstva, na televiziji i radiju. Snimio je preko 50 filmova, televizijskih drama i serija - navedeno je u obrazloženju odluke koju je doneo kolegijum Kulturnog centra u Jagodini.

U Ejdusove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi Osipa Maljdeštama, Joakima Vujića, Franca Kafke, Isaka Babelja, kneza Miškina, Napoleona, Borisa Godunova, Kir Janje, Laze Đunđerskog i mnoge druge.

Nedavno je proslavljeni glumac započeo rad na predstavi Ostrovskog „Šuma“, ali je iz umetničkih razloga ipak prekinuo. Postoji mogućnost da nastave na proleće, kada će Ejdus i proslaviti jubilej - 50 godina umetničkog rada.

Dan pozorišta

PREMIJERA OPERE„DON ĐOVANI“

Prvak Beogradske opere Vladimir Andrić pevaće naslovnu ulogu u Mocartovoj operi „Don Đovani“, čija će se premijera održati večeras na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, na dan kad je pre 149 godina osnovan nacionalni teatar.

Režija je poverena je Albertu Trioli, dok će orkestar svirati pod dirigentskom palicom Marka Boemija. Opera je nastala u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu i teatra Madlenijanum, gde će se takođe izvoditi.

Kurir / M. C.

Foto: Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track