EKSKLUZIVNO! AUTORSKI TEKST GLUMCA DRAGANA BJELOGRLIĆA ZA KURIR: Kako sam preživeo Senke nad Balkanom
Foto: Promo

Atmosfera sa snimanja

EKSKLUZIVNO! AUTORSKI TEKST GLUMCA DRAGANA BJELOGRLIĆA ZA KURIR: Kako sam preživeo Senke nad Balkanom

Pop kultura -

Seriju „Senke nad Balkanom“ javnost u Srbiji pomno je pratila i komentarisala. Granica između fikcije i istorije vrlo je tanka, a reditelj, producent i glavni glumac Dragan Bjelogrlić, kao i glumci Marija Bergam i Andrija Kuzmanović za novogodišnji Kurir napisali su svoje impresije sa snimanja. Ekskluzivno objavljujemo i fotografije koje dočaravaju atmosferu sa snimanja.

foto: Promo

„Senke nad Balkanom“ su plod ogromnog truda, bezgranične vere u projekat i fascinantne kreativnosti, i to svih učesnika ove serije.

foto: Promo

Jedino tako je bilo moguće snimiti za manje od 100 dana nešto što se po svim pravilima snima više od 120 dana. Jedino tako je postalo moguće da kritičari porede „Senke“ s nemačkom serijom „Berlin Vavilon“, čiji budžet nije za poređenje pošto je od našeg veći tačno 30 puta.

foto: Promo

Snimanje filma ili serije je kolektivni čin. Ma koliko da vam je dobar scenario i imate vrhunske glumce i autore u ekipi, to vam neće biti dovoljno ukoliko svi oni zajedno ne budu „disali kao jedan“, imali zajedničku veru i ljubav prema onome što rade.

foto: Promo

To se u ovoj seriji desilo. I to je u „Senkama“ moglo da se oseti.

Nijedan snimajući dan nije bio kraći od 12 sati, a često se radilo i po 15 sati. I niko se nikad nije bunio. Umor nije uticao na entuzijazam i profesionalnost.

To nikad neću zaboraviti. Ta atmosfera zajedništva je nešto na šta sam jako ponosan, i po čemu ću najviše pamtiti snimanje „Senki nad Balkanom“. Nikad neću moći dovoljno da zahvalim svi tim ljudima.

Ali evo sada, na kraju, još jednom - hvala vam od srca za sve!

I naravno, hvala i svim gledaocima koji su prepoznali sav naš trud i verno nas pratli svih deset nedelja emitovanja.

Sve najbolje, Dragan Bjelogrlić

foto: Promo

ANDRIJA KUZMANOVIĆ

SECI RUKE I NOGE, ALI NEMOJ GLAVE

Snimanje serije „Senke nad Balkanom“ pamtiću najviše po trenucima kad smo se kvalitetno šalili i kad su neke kolege, kao što je Nenad Heraković, „barile“ Bjelu da im ne leti glava! I onda ga je Nenad nebrojeno puta zezao: „Znači, dogovorili smo se, sečemo ruku, može i noga, evo biću slep, ali ne dam glavu.“

Mi smo se stalno šalili kako mora tako, Bjela mu je objašnjavao da mora da mu leti glava jer je to dobro za lik. Na to je Nenad stalno odgovarao: „Ma ne, evo neka lik bude bez trupa, ali ne dam glavu, hoću da snimam drugu sezonu.“

Nažalost, Milisav, koga tumači Heraković, ostao je kratak za glavu. I mnogo mi je žao što ako, bože zdravlja, bude nastavka i druge sezone, Hera neće biti na setu jer je meni, kao i svima, uvek jedan od omiljenih kolega na poslu.

foto: Promo

MARIJA BERGAM

TEŽAK RAD JE DAO REZULTAT

Snimanje serije „Senke nad Balkanom“ za mene predstavlja najuzbudljiviju i najtežu profesionalnu avanturu dosad. Avanturu zato što nisam mogla ni da pretpostavim sa čim ću se sve suočavati u toku rada na ovako gabaritnom i složenom liku kao što je bankarka Maja Davidović.

Ovo snimanje ću pre svega pamtiti po neverovatnoj radnoj atmosferi na setu. Osećalo se da ekipa izgara, osećala se vera i entuzijazam, i zaista se radilo krajnje kreativno i profesionalno. Takođe, pamtiću po tome što sam imala priliku da se nađem u kadru s mnogo glumaca za koje bi se moglo reći da pripadaju našem zvezdanom nebu i što sam radeći s njima mogla dosta toga da naučim. Iza nas je težak i naporan rad, koji je doprineo ovakvom rezultatu.

Foto: Promo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” Bura oko “Senki nad Balkanom”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track