PROJEKAT O VELIKOM NAUČNIKU: Zdravko Šotra snima film o Nikoli Tesli
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

Saznajemo

PROJEKAT O VELIKOM NAUČNIKU: Zdravko Šotra snima film o Nikoli Tesli

Pop kultura -

Neispričana priča U saradnji sa Vladimirom Pištalom napravio sam scenario i bavićemo se njegovim životom pre odlaska za Ameriku. Nikolu će igrati nekoliko glumaca, kaže reditelj

Zdravko Šotra, koji već godinama stvara filmske hitove, želi još da snimi i film o Nikoli Tesli. Reditelj želi da ode u penziju a da pre toga ostavi priču o životu velikog naučnika pre odlaska za Ameriku.

- U saradnji sa Vladimirom Pištalom napravio sam scenario po njegovoj knjizi „Tesla, portret među maskama“. Niko se nije bavio na filmu njegovim detinjstvom i životom pre odlaska u Ameriku. Ne znam hoću li imati snage da dovedem projekat do kraja. Sad treba da nabavimo novac - kaže za Kurir Šotra.

Dobar deo filma biće sniman i na brodu kojim putuje za Ameriku.

- Tesla odlazi za Njujork s 28 godina. On s pronalaskom dvosmerne struje kreće u borbu s Edisonom. Ima preporuku u džepu, a na putovanju će ga opljačkati. Ostaće mu samo pet centi u džepu - objašnjava reditelj.

foto: Printscreen

Šotra ističe da je još daleko od podela i da nije sigurno da će naučnika igrati jedan od njegovih miljenika Ivan Bosiljčić.

- Treba nam mladi glumac za Teslu. Biće nekoliko glumaca koji će igrati tu ulogu, kao dečaka, srednjoškolca i studenta - konstatuje Šotra, kod koga je Ivan Bosiljčić već igrao Teslu u seriji „Santa Maria della Salute“.

Teslin lik su dosad tumačili brojni glumci, među kojima i legendarni Petar Božović i Rade Šerbedžija.

Zdravko Šotra decenijama stvara filmove koji oduševljavaju publiku u regionu i obaraju rekorde gledanosti. Među njima su „Boj na Kosovu“, „Lajanje na zvezde“, „Zona Zamfirova“, „Ivkova slava“, „Pljača Trećeg rajha“... Tu su i serije poput „Ranjenog orla“, kog je radio sa RTS.

O spektaklu „Boj na Kosovu“

NISAM HTEO TO DA RADIM

Zdravko Šotra je čuveni film „Boj na Kosovu“ snimio za manje od mesec dana te 1989, kada je obeležavano 600 godina od čuveni bitke.

- Nisam hteo da ga režiram. Dobili smo novac samo za TV dramu. Takve stvari se snimaju po šest meseci, a pripremaju godinu dana. Za mesec dana smo zbrljali „Boj na Kosovu“. Srećni su narodi koji nemaju velike istorije kao što je naša - kaže Šotra.

Kurir / LJUBOMIR RADANOV

Foto: Marina Lopičić, Profimedia, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track