ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ RAZOČARAN SERIJOM NEMANJIĆI: Sveti Sava se pojavljuje kad nije bio ni rođen
Foto: Shutterstock, Promo

Veliki propust

ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ RAZOČARAN SERIJOM NEMANJIĆI: Sveti Sava se pojavljuje kad nije bio ni rođen

Pop kultura -

I deca u školi znaju kad je rođen princ Rastko. Nemanja ga je dobio u 62. godini i zato su roditelji bili slabi na njega, kaže bivši direktor Narodne biblioteke

Istoričar Dejan Ristić smatra da treba da se prekine emitovanje serije o dinastiji Nemanjić na Radio-televiziji Srbije. On kaže da je samo u prvoj epizodi, koja je emitovana 31. decembra, uočio nedopustive propuste.

- Seriju sam gledao kao gledalac i istoričar, a ne bih voleo da ljudi shvate moje primedbe kao hajku na autore. Međutim, propusti su kardinalni i bacaju senku na ozbiljnost projekta. U „Nemanjićima“ se Sveti Sava pojavljuje pre nego je bio rođen. Stefan Prvovenčani komentariše bitku kod Pantina, a on je u to vreme imao samo dve godine. Klinci u osnovnoj školi znaju kad je rođen Sava. Nemanja ga je dobio u 62. godini. Zato su roditelji bili slabi na njega - kaže Ristić.

foto: Promo

Bivšem upravniku Narodne biblioteke smeta i što serija nije snimana na autentičnim lokacijama.

- Nemanja je prikazan kako stoluje u drvenoj kući, što izgleda više kao selo Asteriksa i Obeliksa. Istorijski dvorovi su bili kameni. Stolovao je u Rasu. Utvrđenja su bila izgrađena od kamena, a Ras nam je dostupan i nalazi se u Srbiji. Nedopustivo mi je da se snima u Muzeju u Sirogojnu, gde su objekti nastali u 19. veku, a radnja vam se dešava u drugoj polovini 12. veka - objašnjava naš sagovornik.

foto: Zorana Jevtić

Ristić zamera i govor u seriji, a posebno način na koji je prikazan vizantijski car Manojlo.

- Konverzacija je skandalozna u smislu istorijografske preciznosti. Nemanja je morao da s carem govori grčki. On je bio otelotvorenje Hrista na zemlji, a potpuno je van pameti da on dolazi u Srbiju da ćaska s Nemanjom jer mu je simpatičan - konstatuje Dejan Ristić i dodaje:

- Izraz „za krst časni i slobodu zlatnu“ nastao je tek u 19. veku. Nama tek dolaze njegova abdikacija, proglašenje Stefana Prvovenčanog za kralja i krunisanje. Treba prekinuti emitovanje serije. Ako se nastavi niz ovakvih grešaka, bolje je da se ne emituje i ne frustrira publiku. Da li smo mi tako nesposobni, a imamo lokalitete i vrhunske umetnike, da ne možemo da napravimo pristojnu seriju. Razočaran sam i tužan, a nisam ljut - zaključuje Ristić.

Upravni odbor RTS će danas u 12 sati raspravljati o sudbini serije.

foto: Zorana Jevtić

Nebojša Bradić

POLITIČKA HAJKA NA RTS

O seriji „Nemanjići“ autorski tekst je objavio i Nebojša Bradić, urednik na RTS.

- Hajka na domaće TV serije miriše na jeftin politički zadatak. Dobronamerna kritika rada Javnog servisa je uvek dobrodošla i ima smisla - napisao je Bradić.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Shutterstock, Promo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(КУРИР ТВ) ЗАШТО ЦАР ДУШАН СИЛНИ НИКАДА НИЈЕ ПОСТАО ДУШАН СВЕТИ? Ево који су кључни разлози!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track