DEJAN ATANACKOVIĆ DOBITNIK NINOVE NAGRADE: Lepo je biti u društvu velikana književnosti
Foto: Marina Lopičić

DEBITANT

DEJAN ATANACKOVIĆ DOBITNIK NINOVE NAGRADE: Lepo je biti u društvu velikana književnosti

Pop kultura -

Autor romana „Luzitanija“ nije po vokaciji pisac, a novinarima se obratio putem Skajpa iz Firence

Dobitnik ovogodišnje Ninove nagrade je Dejan Atanacković za svoj prvi roman „Luzitanija“.

Stručni žiri, koji je u podne trebalo da saopšti dobitnika, odluku je doneo sa sat vremena zakašnjenja, posle duge rasprave. Za Atanackovića su glasali Mihajlo Pantić, Tamara Krstić i Zoran Paunović, dok je predsednik Božo Koprivica glasao za roman Mire Otašević „Gorgone“, a Jasmina Vrbavac za delo Srđana Srdića „Srebrna magla pada“.

Atanacković se putem Skajpa javio iz Firence, gde inače predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima.

- U ovom trenutku nisam svestan šta se desilo. Osećam veliku zahvalnost, uzbuđenje i čast. Bio sam potpuno oduševljen činjenicom što sam se uopšte našao u okruženju tako značajnih imenima naše književnosti. Posebno mi je drago što je knjiga sama našla svoj put, što se odvojila od pisca, i drago mi je što žiri nije obraćao pažnju na ime, već na samo delo. Činjenica je da dolazim iz vizuelne umetnosti, ali to nije umanjilo moje bavljenje tekstom - rekao je Atanacković, 64. dobitnik nagrade za roman godine.

foto: Marina Lopičić

Poslednji debitant koji je dobio nagradu bio je Vladimir Arsenijević za prvenac „U potpalublju“.

Svečana dodela nagrade i obeležavanje 83. rođendana Nina biće upriličeni u Jugoslovenskoj kinoteci 22. januara u 17 časova.

Kurir / M. C.

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track