(FOTO) OTVOREN 11. KUSTENDORF: Više od 20 filmova mladih autora nadmetaće se za festivalske nagrade!
Foto: Dragana Udovičić

FESTIVAL NA MEĆAVNIKU

(FOTO) OTVOREN 11. KUSTENDORF: Više od 20 filmova mladih autora nadmetaće se za festivalske nagrade!

Pop kultura -

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i idejni tvorac i osnivač festivala Emir Kusturica večeras su svečano otvorili 11. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf na brdu Mećavnik u Mokroj Gori.

Festival je otvorio film "Skver",prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu reditelja Rubena Ostlunda, koji je takođe gost Kustendorfa.

foto: Kurir

Tema ovogodišnjeg Kustendorfa je pitanje da li je dobar sadržaj iz filma i bioskopa otišao na televiziju, odnosno u TV serije. Tim povodom gost Kustendorfa je italijanski reditelj Paolo Sorentino, koji je režirao i kontroverznu seriju "Mladi papa", koja će se non stop prikazivati tokom trajanja festivala.

foto: Kurir

Paolu Sorentiniju je uručena i nagrada za buduće filmove "Drvo života", a njemu i srpskom glumcu Aleksandru Berčeku posvećena je ovogodišnja retrospektiva velikana.

U takmičarskom programu 11. Kustendorfa 21 film mladih autora nadmetaće se za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

foto: Kurir

Autori filmova su iz Holandije, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Izraela, Egipta, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika, Filipina i Jordana, a njihovi filmovi su odabrani od 600 pristiglih na konkurs Kustendorfa.

Ovogodišnjim žirijem presedava producentkinja Rosa Atab, a članovi su profesori Vladimir Sudar i Serž Regur.

foto: Kurir

Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliće Ištvan Borbaš.

U muzičkom delu festivala na otvaranju su nastupili američki gitarista Geri Lukas i japanski bend Japalkan. Gosti Kustendorfa među prvima će moći da čuju i numere sa novog albuma Emira Kusturica i "No smoking orkestra", a nastupiće i Vlatko Stefanovski trio, francuski bend Barbo i Bajaga i instruktori.

foto: Kurir

Kustendorf traje do 21. januara,a održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Kustendorf je jedan od retkih festivala na svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika. Festival ugošćava proslavljene autore,glumce i muzičare, kao i brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.

foto: Kurir

(Kurir/Tanjug, Foto:Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track