SEĆANJE NA VELIKANA: Nušiću žena njegovog života otela vilu
Foto: Privatna Arhiva

Osam decenija od smrti najvećeg komediografa

SEĆANJE NA VELIKANA: Nušiću žena njegovog života otela vilu

Pop kultura -

Veliki pisac se u 63. godini smrtno zaljubio u sarajevsku glumicu Zoru, kojoj je u Beogradu kupio kuću na Zvezdari, a ona ga je ubrzo izbacila na ulicu. Knjižar Geca Kon mu je pomogao da otplati dugove

Na današnji dan pre 80 godina napustio nas je najveći dramski pisac Branislav Nušić (1864-1938).

Srpski komediograf i akademik imao je nesrećan i težak život, a najveću tragediju doživeo je u Velikom ratu, kad je izgubio sina jedinca, kome je posvetio i svoj roman „1915“. Manje je poznato da se u 63. godini smrtno zaljubio u glumicu Zoru Ćurčić, a posle te ljubavi napisao je neke od svojih najboljih dela „Gospođu ministarku“, „Dr“ i „Ožalošćenu porodicu“.

- Zora je bila mnogo mlađa od njega i članica ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu. Nušić je tamo došao da bude upravnik i za samo jednu noć, njoj za ljubav, napisao komad „Knjiga druga“. Predstava je izvedena samo jednom, 1927. U pitanju je veoma čudan komad čija priča je smeštena u milje pozorišta. Kao glavni lik pojavljuje se proslavljena prvakinja drame koju zatičemo na vrhuncu slave - beleže hroničari velikog pisca.

Loš šef u Narodnom

NAJKRAĆE JE BIO UPRAVNIK

Godinama u Narodnom pozorištu postoji inicijativa da velika scena nosi ime Branislava Nušića. Pisac će u istoriji pozorišta ostati upamćen kao upravnik koji je na funkciji jedva izdržao godinu dana. I danas su njegova dela najizvođenija na scenama širom Srbije.

Nušić je tada bio ogorčen što nije izabran za akademika u SANU, a nakon kraha na mestu upravnika beži s novom izabranicom za Beogradu.

Ljut na Akademiju

- Ljubav je trajala pet godina. Zori je kupio i kuću na Zvezdari, iz koje ga je ubrzo izbacila na ulicu. Iz zelenaštva ga je izvadio čuveni Geca Kon, koji mu je unapred platio prava za objavljivanje njegovih sabranih dela. Bila je to prva njegova velika ljubav nakon tragedije - tvrde poznavaoci njegove biografije.

Za Nušića se govorilo da je odličan zabavljač šire pozorišne i čitalačke publike, koja mu je uvek bila naklonjenija nego kritičari. Rođen je 20. oktobra 1864. godine u prestonici Kneževine Srbije, blizu Saborne crkve. Danas je u toj kući smeštena Narodna banka Srbije. Jedna od ulica u centru grada nosi njegovo ime i napravljen mu je spomenik na Trgu republike u Beogradu, gde će danas njegovi potomci i članovi Narodnog pozorišta položiti cveće. U Narodnom pozorištu se i danas se igra nova verzija predstave „Knjiga druga“, a glumicu kojoj je Nušić napisao glavnu ulogu igra Nela Mihailović.

Peti put „Ožalošćena“

U Narodnom pozorištu je za večeras zakazana premijera predstave „Ožalošćena porodica“, nastale po klasiku Branislava Nušića. Saša Torlaković igra Agatona, glavnu ulogu u komadu, a u podeli su i Radmila Živković, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus i drugi.

Komad Jagoša Markovića biće peta postavka ove Nušićeve komedije u Narodnom pozorištu u Beogradu, u kojem je i praizvedena 28. novembra 1934. godine u režiji Josipa Kulundžića.

foto: Privatna Arhiva

Omiljena glumica

„MINISTARKU“ PISAO ZA ŽANKU

Žanka Stokić je jedna od naših najvećih glumica u istoriji, a i omiljena velikom piscu. Specijalno za nju napisao je komad „Gospođa ministarka“, a postoji priča da je tu ulogu u Sarajevu u isto vreme kad i Žanka u Beogradu igrala njegova velika ljubav.

Kurir / LJUBOMIR RADANOV

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja