TAJNI NACRTI: Nikolu Teslu su ubili zbog zraka smrti?
Foto: Profimedia, Promo

Dokumentarna serija na Diskaveriju otkriva tajne nacrte

TAJNI NACRTI: Nikolu Teslu su ubili zbog zraka smrti?

Pop kultura -

Projekat „Tesla: Strogo poverljivo“ pokušava da dokaže da je najveći srpski naučnik tokom Drugog svetskog rata bio na meti velikih svetskih sila zbog svog revolucionarnog izuma

Da li je Nikola Tesla osmislio jedno od prvih oružja za masovno uništenje i da li je ubijen zbog toga, pitanje je na koje pokušava da odgovori tim naučnika u dokumentarnoj seriji „Tesla: Strogo poverljivo“, koja će premijerno biti prikazana 27. januara u 21 čas na kanalu Diskaveri.

Radio, mobilni telefoni i naizmenična struja u potpunosti su promenili način na koji ljudi žive, a velikog naučnika često su nazivali čovekom koji je izumeo 20. vek - najvećim umom svih vremena. Godine 1943. Tesla je pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi, njegov sef je bio obijen, a njegova istraživanja nestala.

FBI je 2016. skinuo oznaku poverljivosti sa 250 dokumenata koji pružaju uvid u Tesline poslednje dane, kao i u njegove radove. Ovi dokumenti otkrivaju nove informacije o oružju koje je Nikola osmislio i nazvao „zrak smrti“, za koje su, kako pokazuju fajlovi, bile zainteresovane najveće svetske sile - Sjedinjene Države, Sovjetski Savez i Sile osovine. Mnogi eksperti su došli do zaključka da je neophodna detaljna istraga kako bi se utvrdilo šta se zapravo desilo Nikoli Tesli.

foto: Promo

Nove informacije

Serija „Tesla: Strogo poverljivo“ pružiće uvid u nove informacije o smrti i otkrićima ovog slavnog pronalazača.

Naime, vojni istražitelj Džek Marfi i istoričar Kameron Prins putuju svetom u potrazi za istraživanjima koja su nestala iz njegovog sefa. Oni su posećivali različite lokacije širom Amerike, a put ih je naveo i u Srbiju. Obavili su niz razgovora sa stručnjacima, kao i sa Teslinim rođacima. U Srbiji su otkrili dokumenta koja će promeniti način na koji svet vidi Teslu i njegovo oružje. Duboko u Teslinoj arhivi, pronašli su njegove rukom ispisane skice i proračune „zraka smrti“ koji do sada nisu viđeni.

Grade prototip oružja

Inženjer Aron Koš je okupio tim kako bi izgradio i testirao prototip „zraka smrti“. Ako se dokaže da ga je moguće aktivirati, to može otvoriti nova pitanja kada je reč o smrti velikog naučnika. Teslin „zrak smrti“ je mogao da poremeti ravnotežu snaga u Drugom sv. ratu, što je mogao biti glavni razlog da se svetske sile upuste u trku ko će ga se prvi dokopati - ili bar osigurati da „zrak“ ne padne u ruke neprijatelja.

foto: Tanjug

Došli i u Srbiju

PIŠTALO IM POMOGAO U ISTRAZI

Kao autor najčitanijeg romana o Tesli „Tesla, portret među maskama“, intervjuisan je i srpski pisac Vladimir Pištalo, koji je radi pronalaska građe za knjigu istraživao svuda po Srbiji i Americi.

Kurir / MONA CUKIĆ

Foto: Profimedia, Promo, Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track