FESTIVAL IGRE: Maljave balerine će vas zabaviti
Foto: Sascha Rene Vaughan

Trupa Trokadero

FESTIVAL IGRE: Maljave balerine će vas zabaviti

Pop kultura -

Prvobitno su naše predstave bile zamišljene kao šou-programi transvestita. Međutim, žene koje su se oblačile i igrale kao muškarci nisu bile tako smešne, kaže umetnički direktor Tori Dobrin.

Balet Trokadero od Monte Karla, čuvena njujorška muška trupa koja izvodi sve, pa i ženske uloge klasičnog repertoara, gostuje ponovo na 15. Beogradskom festivalu igre.

Pre tri godine za njihova izvođenja „Labudovog jezera“, „Pakite“ i „Smrti labuda“ karte su bile razgrabljene, a ovog put zakazana su dva izvođenja - za 26. i 27. mart u Pozorištu na Terazijama. Za Kurir uoči dolaska u Srbiju svoje utiske prenosi umetnički direktor Tori Dobrin.

- Prvobitno su naše predstave bile zamišljene kao šou-programi transvestita. Međutim, žene koje su se oblačile i igrale kao muškarci jednostavno nisu bile tako smešne kao muškarci u ženskim ulogama.

Šta mogu očekivati od vaših predstava oni koji možda nikada nisu gledali balet?

- Jednu dobru predstavu, spoj komedije i baleta.

Prema urnebesnim biografijama vaših igračica, odnosno igrača, može se zaključiti da se radi o velikoj trupi?

- Ako pogledate našu internet stranicu, videćete da svi imaju žensko, odnosno umetničko ime, ali je tu i njihovo pravo ime. Ipak, postoji samo 16 igrača u trupi. Imamo igrače iz celog sveta, s različitim godinama staža u našoj kompaniji. Na primer, Robert Karter je s nama pune 22 godine, a Filip Martin Nilsen je ovde tri godine.

Kako posluje jedna ovakva trupa?

- Mi imamo oko 200 predstava godišnje. Obično smo u januaru, februaru i martu u svojoj zemlji i na američkoj turneji. Tradicionalno krajem marta nastupamo u Kenedi centru, i to sa celim simfonijskim orkestrom. Nakon Beograda idemo za Japan i Australiju.

Koja je vaša poruka za srpsku publiku?

- Samo dođite i budite spremni da se dobro provedete. Dovedite i decu! Kad je trupa počela s radom, i dugo nakon toga, predstave koje smo prikazivali nisu se smatrale prigodnim za decu. Srećom, društvo se promenilo i sada uvek imamo mnogo dece u našoj publici. Troksi mogu poslužiti kao odličan uvod u baletsku umetnost. Interesantno je da se ovaj sadržaj danas smatra pomalo tradicionalnim.

foto: Sascha Rene Vaughan

Dokumentarac o Amerikancima

MI SMO BUNTOVNICI NA PRSTIMA

Pre Beogradskog festivala igre publika će imati mogućnost da vidi dokumentarni film o fenomenu zvanom Balet Trokadero od Monte Karla u Jugoslovenskoj kinoteci na Danima igre.

- „Buntovnici na prstima“ prikazuju sve ono što se događa iza scene, otkrivaju intimne priče svojih igrača, pokušavaju da objasne neverovatan uspeh naših predstava širom sveta. Aja Jung je odmah tražila ovaj film, kako bi ga prikazala, pre našeg drugog dolaska u Srbiju - kaže Tori Dobrin.

Kurir / Lj. Radanov, Foto: Sascha Rene Vaughan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track