BIO JE NAJVEĆA TVRDICA MEĐU GLUMCIMA, ALI I NAJVEĆI ZAVODNIK: Ženio se čak 7 puta, a sa Brazilkom je imao sina koji živi u Nemačkoj!
Foto: Printscreen

SEĆANJE NA VELIKANA SRPSKOG GLUMIŠTA

BIO JE NAJVEĆA TVRDICA MEĐU GLUMCIMA, ALI I NAJVEĆI ZAVODNIK: Ženio se čak 7 puta, a sa Brazilkom je imao sina koji živi u Nemačkoj!

Pop kultura -

Mihajlo Bata Paskaljević preminuo je posle kraće bolesti u zemunskoj bolnici pre 14 godina ne dočekavši premijeru svog poslednjeg filma "Pljačka Trećeg rajha” Zdravka Šotre.

Iako je igrao u više od 200 bioskopskih i televizijskih filmova i serija, nagrade su ga zaobilazile, kao i glavne uloge, kojih je imao manje nego prstiju na jednoj šaci. To mu nije smetalo da osvoji publiku, da od epizoda projektuje remek-dela.

Osim kod publike, bio je omiljen i među kolegama. Kozer, duhovit i otvoren lako je postao imiljeno TV lice 60-ih i 70-ih među Jugoslovenima.

Kolege su ga često zadirkivale da je najveća tvrdica među glumcima. Po pozorišnim klubovima često se moglo čuti da je Bati lakše izvaditi zub iz vilice nego dinar iz novčanika.

Sanjao je da postane glumac, ali je studirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu da bi se, za vreme rata, upisao na Muzičku akademiju, Odsek za glumu, koji je okupljao ratom zahvaćenu generaciju i imao izvanredne profesore.

I jedan zanimljiv detalj iz njegove mladosti – po sopstvenom priznanju, jako mu je smetalo što su ga u školi zadirkivali zbog njegove nacionalnosti, zivkajući ga "Grče, Grče".

Tada je rešio da svoje prezime Paskalj "produži" onim našim "vić" i tako se obračuna sa svojom frustracijom.

Počeo sa radom u KUD-u "Ivo Lola Ribar", potom u Akademskom pozorištu, kasnije Narodnom pozorištu, pa Beogradskom dramskom, Pozorištu na Terazijama, gde je 1991. stekao penziju.

Govorio je da postoje tri stvari koje nikad neće odbiti: ulogu, čast u kafani i žene. Ženio se pet puta, mada ima onih koji tvrde da je zapravo šest ili čak sedam puta stao pred matičara.

Poslednju suprugu Faniku upoznao je u kafani. Upoznali smo se slučajno.

"Posle sahrane svratio sam na piće u kafanu Kosovski božur. Tu sam odmah primetio plavokosu konobaricu Faniku. Pitao sam je da se vidimo te večeri. Otišao sam tek pošto je pristala. Na sastanak sam došao ranije skoro pun sat kako ne bi imala vremena da pobegne", ispričao je Bata.

U trećem braku sa Brazilkom Renildom dobio je sina Zoju koji živi u Nemačkoj.

(Kurir.rs/Puls/Foto Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track