SEĆANJE DARE ČALENIĆ NA FILM KAD BUDEM MRTAV I BEO: Scene seksa sa Gagom bile su revolucija
Foto: Damir Dervišagić

Film „Kad budem mrtav i beo“

SEĆANJE DARE ČALENIĆ NA FILM KAD BUDEM MRTAV I BEO: Scene seksa sa Gagom bile su revolucija

Pop kultura -

Glumici Dari Čalenić susret s dvojicom Živojina Pavlovića na filmu promenio je život. Prvi, s velikim rediteljem, dogodio se pre pola veka tokom snimanja danas kultnog ostvarenja crnog talasa „Kad budem mrtav i beo“, a drugi Žika joj je bio muž u serijalu „Žikina dinastija“, kog je odigrao Dragomir Gidra Bojanić.

- Divno je bilo sarađivati sa Žikom Pavlovićem. Radili smo s velikim uzbuđenjem, emocijama i strašću, predosećali smo da pravimo nešto važno i ne mogu da verujem da je od tada prošlo pola veka - rekla je naša velika glumica za Kurir na premijeri remasterizovane verzije filma u Jugoslovenskoj kinoteci i dodala:

- Zbog drugog Žike sam dolazila iz Amerike za Beograd. Naše filmove danas vrlo rado pogledam.

foto: Privatna Arhiva

Velika želja

SPREMNA SAM DA IDEM U BERLIN

Dara je oduševljeno primila vest da će film Živojina Pavlovića, nakon Beograda, biti prikazan i na Berlinalu.

- Volela bih da me vode u Berlin. Napišite da sam još živa i spremna da prošetam crvenim tepihom - kroz osmeh poručuje glumica.

Drama Živojina Žike Pavlovića ostaće upisana u istoriji jugoslovenske kinematografije kao i jedan od prvih filmova s ljubavnim scenama. Lopov i neradnik Džimi Barka (Gaga Nikolić) tokom svog putešestvija po ubogoj srpskoj provinciji doživljava i erotske avanture sa pevačicom bez skrupula (Ružica Sokić), a onda i sa radnicom u poštanskom vagonu koju igra Dara.

- Film se najviše pamti po Draganu Nikoliću. On je bio divan kolega. Naša ljubavna scena bila je onda egzotika. Bilo je to revolucionarno i smelo za ono vreme. Igrala sam tu samu sebe - naglašava Dara.

Glumica se prisetila i anegdota sa snimanja, ali besparice i teškog života.

- Volim da gledam domaće filmove. Uvek se setim kako smo radili naporno i nismo bili plaćeni kao glumci danas. Kad se snima film, odlazilo je na druge stvari, a mi smo ispaštali. Pristajali smo da glumimo za svaki novac koji nam je bio ponuđen. Nerado govorim o tome, ali to je istina. Nismo bili dovoljno plaćeni, ali smo igrali s takvim oduševljenjem. Publika to i ne treba da zna - iskrena je ona.

Reditelja Žike, kao i njenom filmskog muža, nema već 20 godina.

- Veliko je zadovoljstvo bilo raditi sa Žikom Pavlovićem. Jedino sam od njega dobila kompliment da mu je drago što je sa mnom radio. „Ti si odlučna glumica“, rekao mi je. Odgovorila sam mu da to svi kažu. Od skromnosti nisam znala šta ću - kroz osmeh će Dara.

Na kraju razgovora pominjemo i njenog supruga Vladu Petrića, koji je dobitnik priznanja „Nebojša Popović“.

- Vlada mi je dao da mu čuvam nagrada. Šalim se s našim prijateljima da sam ja to dobila, a oni se smeju. Kaži mi, Daro, nemoj da lažeš - zaključuje čuvena Dara.

foto: Privatna Arhiva

O kumi i koleginici

RUŽA MI MNOGO NEDOSTAJE

Dara u filmu „Kad budem mrtav i beo“ igra sa svojom kumom Ružom Sokić.

- Ruža je moje srce. Kad se ona pomene, svaki put se rastužim. Otišla je prerano i mnogo mi nedostaje.

Kurir / LJUBOMIR RADANOV

Foto: Damir Dervišagić, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track