DRAMA MITROVDAN: Veliko čudo vladike Nikolaja
Foto: Dušan Petrović

U Madlenijanum stiže „Mitrovdan“ Bratislava Petkovića

DRAMA MITROVDAN: Veliko čudo vladike Nikolaja

Pop kultura -

On je kao temu za svoje delo uzeo malo poznatu priču iz života srpskog patrijarha Gavrila Dožića i Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, a radnja opisuje njihov poslednji susret na Mitrovdan 1946. godine, koji se dogodio u Nemačkoj

U pozorištu Madlenijanum, na maloj sceni, 9. februara premijerno će biti izvedena drama „Mitrovdan“ bivšeg ministra kulture Bratislava Petkovića.

On je kao temu za svoje delo uzeo malo poznatu priču iz života srpskog patrijarha Gavrila Dožića i Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, a radnja opisuje njihov poslednji susret na Mitrovdan 1946. godine, koji se dogodio u Nemačkoj.

Junak priče je Vilhelm Kraut, koji tog dana treba da bude kršten i postane pravoslavac, a nadahnut ljudima kakvi su bili patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj. Oni na čudan način uspevaju da mu pomognu i da ga izvedu na pravi put.

Petković je nekoliko godina pripremao ovo delo za scenu, a odlučio je da ga i sam režira. Nebojšu Ljubišića gledaćemo u ulozi Gavrila Dožića, Laku Nikolića kao Nikolaja Velimirovića, dok je Božidaru Boletu Stošiću poveren lik Vilhelma Krauta, bivšeg logorskog kuvara.

Kurir / E.K.

Foto: Dušan Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track