Sava Vemić nastupa kao Grjemin: Pravo iz Metropolitena na scenu Narodnog pozorišta
Foto: Privatna Arhiva

Evgenije Onjegin

Sava Vemić nastupa kao Grjemin: Pravo iz Metropolitena na scenu Narodnog pozorišta

Pop kultura -

Operski pevač usavršava se u Njujorku, a posle nastupa u Karnegi holu debituje u nacionalnom teatru u Beogradu

Opera „Evgenije Onjegin“ Petra Iljiča Čajkovskog biće izvedena 7. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom gosta iz Novog Sada Aleksandra Kojića, a ovom prilikom bas Sava Vemić debituje pred beogradskom publikom u ulozi Grjemina, dok će se Tamara Nikezić prvi put naći u ulozi Olge.

Vemić se od 2014. godine usavršava u operskom studiju Metropoliten opere u Njujorku, pod vođstvom maestra Džejmsa Livajna, gde radi sa grčkim basom Dimitrijem Kavrakosom, ali i sa Renatom Skoto, Bonaldom Đajotijem i mnogim drugim. U sezoni 2016-17. Vemić debituje kao Visoki sveštenik u „Nabuku“ u Metropolitenu, pod vođstvom Džejmsa Livajna. Sa Bostonskim simfonijskim orkestrom mladih peva Grjemina („Evgenije Onjegin“), a nastupa i u Karnegi holu kao bas solo u Hajdnovoj misi „Lord Nelson“ i u Nacionalnom teatru Gvatemale debituje kao Sparafučile („Rigoleto“).

Premijera ove opere bila je 12. juna 1999. godine u režiji Radoslava Zlatana Dorića. Scenografiju je radio Aleksandar Zlatović. Libreto kompozitora nastao je u saradnji sa Konstantinom Šilovskim, po istoimenom romanu u stihovima Aleksandra Puškina. Prvo izvođenje bilo je u Moskvi 29. marta 1897, dok je u Beogradu prvi put izvedeno 8. maja 1920.

Kurir.rs, Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track