SPEKTAKL U KOLARCU: Tri bisa i ovacije na koncertu Nemanje Radulovića
Foto: Fonet

Slavni violinista očarao publiku

SPEKTAKL U KOLARCU: Tri bisa i ovacije na koncertu Nemanje Radulovića

Pop kultura -

Najjačim aplauzom publika je nagradila izvođenje numere "Ovo je muški svet" Emira Kusturice iz njegovog filma "Život je čudo"

BEOGRAD - Višeminutnim ovacijama publika je u prepunoj Kolarčevoj zadužbini pozdravila izuzetnog Nemanju Radulovića, koji se čak tri puta vraćao na bis praćen sve jačim aplauzom.

Slavnog violinistu, koji je svet osvojio svojim virtuazonim muzičiranje i avanturističkim programima, Beograđani svaki put sa nestrpljenjem išcekuju pa je i večeras dočekan ovacijama kada se pojavio na podijumu Kolarčeve zadužbine praćen članovima svog ansambla "Double Sens", koji čine njegovi prijatelji i dugogodišnji saradnici, muzičari iz Srbije i Francuske.

"Program će ici u pravcu sećanja pa ćemo se tako vratiti nekim kompozicijama koje smo svirali još na početku. Prvi deo će trajati kraće, a drugi će biti duži", rekao je Radulović nakon uvodne "Pasakalje" (Hendl- Halvorsen) koju je izveo sa violončelistom Draganom Djorđevićem.

Usledio je Vivaldijev Koncert za četiri violine koji su sa Radulovićem izveli Tijana i Ksenija Milošević i Gijom Fontanaroza, a njegov duet sa Ksenijom Milošević u Koncertu za dve violine istog kompozitora ispraćen je ovacijama.

Drugi deo, dinamičniji i raznovrsniji, svakako atraktivniji široj publici, Radulović je otvorio Bartokovim "Rumunskim igrama" i izmamio "vau" u publici, da bi nastavio Dvoržakovom "Pesmom koju me je majka naučila".

Najjačim aplauzom publika je nagradila izvođenje numere "Ovo je muški svet" Emira Kusturice iz njegovog filma "Život je čudo".

Emotivna Šostakovičeva "Romansa" bila je uvod u njegovih šest kratkih kompozicija koje su naizmenično izvodili članovi "Double sensa".

Pored toga što je Radulović već godinama svira na Dan Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, večeras je slavljeničkoj atmosferi doprinela i činjenica da ansambl "Double sense" slavi deseti rođendan.

Drugi deo programa smo zamislili kao omaž profesoru Dejanu Mihailoviću. Od njega je počelo ovo naše druženje i želeli smo da izvedemo kratke kompozicije koje smo radili sa njim i kroz koje nam je usadio ljubav prema muzici", rekao je Radulović, prepustivši svojim prijateljima da odsviraju "Preludijum", "Gavotu", "Polku", "Elegiju".

Pridružio im se u izvođenju "Valcera" i "Španske igre" i naravno ponovo ispraćen ovacijama.

Perkusionista Zoran Čaušević priključio se izvođenju Hačaturijanove kompozicije "Igra sabljama" koja je izmamila još jači aplauz publike.

"U Beogradu smo nedelju dana i pored toga što smo pripremali ovaj koncert, snimali smo i novi CD. Večeras ćemo premijerno izvesti "Šeherezadu" (Rimski Korsakov) u aranžmanu našeg Aleksandra Sedlara", najavio je Radulović kraj koncerta.

Višeminutne ovacije, aplauz kakav se retko čuje u Kolarčevoj zadužbini, podstakle su Radulovića i "Double sens" da se tri puta vraćaju na bis.

Uz očekivanu "Nišku banju", bis je bio prilika i za pravu proslavu rođendana ansambla, pa su se svi članovi vratili na binu sa perikama na glavi, dugim i kovrdžavim poput Radulovićeve kose.

Na video bimu smenjivale su se fotografije članova ansambla, pojedine šaljive scene su izmamile smeh u sali, a sve se završilo zajedničkiom zagrljajem i snažnim aplauzom Beograđana.

Uz mnogo emocija i smeha večeras je proslavljen još jedan rođendan.

"Već je postala tradicija da svake godine sviram ovde 4. februara. Ali danas je i mom dobrom prijatelju Gojku rođendan. Samo recite: Srećan rođendan, Gojko", obratio se Radulović publici koja ga je prekidala aplauzom i išcekivala da ponovo zasvira.

Za kraj "Double sens" su odsvirali kolaž rođendanskih numera. Emocija je bilo i u publici i na sceni, i pola sata nakon završetka zvaničnog dela programa, muzičari su se povukli dok je publika aplaudirala na nogama.

Radulovih i "Double sens" održaće još jedan koncert sutra. Ulaznica više nema u prodaji i večeras mnogi su stajali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track