OBOŽAVALI SU JE U SFRJ KAO BABA IKAČU: Nela je  nasmejavala TITA do suza svake Nove godine, a imala je o njemu NAJGORE mišljenje...
Foto: Profimedia, Printscreen

ObraćaLA SE "malim ljudima"

OBOŽAVALI SU JE U SFRJ KAO BABA IKAČU: Nela je nasmejavala TITA do suza svake Nove godine, a imala je o njemu NAJGORE mišljenje...

Pop kultura -

Nela Eržišnik bila je jedna od najpopularnijih jugoslovenskih glumica. Ostala je upamćena u zemljama bivše Jugoslavije kao baba Ikača, odnosno Marica Hrdalo.

foto: Printscreen

Obraćajući se uglavnom "malim ljudima", Nela je bila među najpoznatijim zabavljačima u bivšoj Jugoslaviji, a njen satirični humor i kritika društva podjednako su zasmejavali i obične proletere i državnike poput Josipa Broza Tita, i, kasnije, Franje Tuđmana i Stjepana Mesića.

Nela je tokom života nastojala "da ne zafrkava male ljude": "Moje strelice bile su usmerene na one gore - naravno, u jednom jednoumlju s diktatorom na vlasti to je bilo poprilično zahtevno - ali ja sam se ipak deklarisala kao Ikača i Marica malih ljudi, a ne Bakarićeva i Rankovićeva".

foto: Printscreen

"Tito me je veoma voleo. Bila sam njegov gost od 1955, kada me je prvi put video, i od tada nije prošla valjda nijedna Nova godina ni neka proslava da me nije zvao da nastupam. Bilo me je strah da ne pogrešim i imala sam jaku autocenzuru. Kritikovala sam siromaštvo, ali naglasila i to da niko ništa ne radi. Titu se to dopadalo i svaki put je tražio da to ponavljam. Sviđala mu se više Marica Hrdalo koja je govorila kajkavskim dijalektom, a Jovanka je volela Ličanku babu Ikaču. Ipak, ostajem pri tome da je Tito bio diktator. Imao je vaspitanje KGB-a. Nije baš bio Idi Amin i jeo svoje protivnike, ali je bio opasan i svejedno je odgovoran za Gradišku, Goli otok i Blajburg", pričala je Nela.

Umrla je 2007. godine.

foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ekskluzivno: Zavirili smo u Titovu vilu Galeb u Igalu, ono što je izgrađeno pre 40 godina i dalje ostavlja bez daha!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track