PONOVO RADI BIBLIOTEKA: Završeni tronedeljni protesti meštana Stanišića
Foto: Jasmina Miljuš

Okončano

PONOVO RADI BIBLIOTEKA: Završeni tronedeljni protesti meštana Stanišića

Pop kultura -


To što živimo na selu ne znači da nemamo pravo da čitamo. Jer dok makar jedna osoba čita, biblioteke se ne smeju zatvarati, kaže Dragana Đapić

Serija mirnih protesta koje su meštani Stanišića, jednog od najvećih sela u somborskoj opštini, započeli 25. januara završena je u četvrtak na najlepši mogući način - ponovnim otvaranjem seoske biblioteke.

Građane koji su u dogovoreno vreme pristigli na protest dočekala su otvorena vrata biblioteke i vraćen natpis o radnom vremenu.

- Ponosni smo što smo izborili ovu bitku zahvaljujući ogromnoj podršci kako velikog broja meštana, tako i ljudi iz cele Srbije i dijaspore. Pomno ćemo pratiti dalji razvoj situacije i nećemo dopustiti gašenje naše biblioteke - kaže Dragana Đapić, jedna od organizatora protesta, i dodaje da će biblioteka, kao što je bilo i predviđeno, raditi dva puta nedeljno, od sedam do 14 časova.

foto: Jasmina Miljuš

Kao i na prethodna dva, i na ovaj, treći po redu, protest stigao je i Dušan Đapić (90), koji je sa svojom porodicom u kolonizaciji nakon Drugog svetskog rata dospeo u Stanišić iz Dalmacije i tu ostao zauvek. Deda Dušan je, kaže, učestvovao u formiranju tadašnje narodne čitaonice. I sam tada priložio dve knjige, od kojih je jedna bila, omiljena mu, Zmaj Jovina „Pesmarica“.

- Plakao sam, ali sam je dao. Knjiga je u to vreme bila kapital, ali mi smo znali da je neophodno da imamo biblioteku, te sam i ja odlučio, mada teška srca, da dam svoj doprinos i poklonim svoje knjige - priča ova vitalna starina.

foto: Jasmina Miljuš

Borbu za svoju biblioteku meštani Stanišića započeli su 25. januara, ogorčeni zbog katanca na vratima biblioteke.

- Ponosni smo što smo zajedno uspeli da „otključamo“ našu biblioteku i knjigu učinimo dostupnom svima. To što živimo na selu ne sme da znači da nemamo pravo da čitamo i da se obrazujemo. Jer, kako smo i napisali na jednom od brojnih transparenata, dok god makar jedna osoba čita, biblioteke se ne smeju zatvarati - poručila je Dragana Đapić.

Biblioteka u Stanišiću je osnovana pre 70 godina. Danas ima fond od oko 15.000 naslova. Do pre dve godine radila je svakodnevno.

Kurir / Jasmina Miluš, Foto: Jasmina Miljuš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track