ZNAMENITI SLOVENCI U SRBIJI: U Kovinu otvorena izložba Marije Vaude i Nikole Pilipovića!
Foto: Promo

GALERIJA CENTRA ZA KULTURU

ZNAMENITI SLOVENCI U SRBIJI: U Kovinu otvorena izložba Marije Vaude i Nikole Pilipovića!

Pop kultura -

U organizaciji Udruženja Slovenaca "Logarska dolina" iz Pančeva i Centra za kulturu Kovin u Galeriji centra za kulturu 8. februara otvorena je izložba "Znameniti Slovenci u Srbiji" autora Marije Vaude i Nikole Pilipovića.

Izložba je priređena u sklopu obeležavanja slovenačkog kulturnog praznika "Prešernov dan".

Na otvaranju je bilo prisutno više od 300 posetilaca, a među njima su bili i ambasador Republike Slovenije Vladimir Gasparič, zamenik ambasadora i opunomoćeni ministar Roman Weixler, beogradski nadbiskup monsinjor Stanislav Hočevar, Predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine Saša Verbič, predsednica Opštine Kovin Sanja Petrovič sa saradnicima, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov kao i mnogobrojni predstavnici slovenačkih udruženja iz cele Srbije.

foto: Promo

Na izložbi je predstavljeno 24 znemenita Slovenca koji su živeli na ovim prostorima tokom 20 veka i koji su svojim delom obogatili javni i kulturni život, i u velikoj meri doprineli razvoju društvenih nauka, tehnike i medicine u Srbiji.

foto: Promo

Izložba će biti otvorena do kraja februara, nakon toga ona će biti predstavljena i u ostalim vojvođanskim gradovima gde deluju slovenačka udruženja.

foto: Promo

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja