OTVOREN 68. FILMSKI FESTIVAL U BERLINU: Glumci ustali protiv zlostavljača Vajnstina
Foto: EPA

SVEČANOST

OTVOREN 68. FILMSKI FESTIVAL U BERLINU: Glumci ustali protiv zlostavljača Vajnstina

Pop kultura -

Međunarodni, 68. po redu filmski festival u Berlinu otvoren je u četvrtak svečanom projekcijom filma „Ostrvo pasa“ američkog reditelja Vesa Andersona, a svečanost je protekla u znaku ravnopravnosti polova i kampanje protiv seksualnog zlostavljanja u šoubiznisu.

Na glamuroznom događaju našle su se mnoge međunarodne filmske zvezde - Džef Goldblum, Greta Garvig, Bil Mari i Brajan Kreniston. Nagrade će biti dodeljene 24. februara, a festival se završava dan kasnije projekcijama za publiku. U glavnom takmičarskom programu predstaviće se 24 filma, a 19 konkuriše za glavnu nagradu Zlatnog medveda.

Berlinale je prvi veliki festival u Evropi nakon izbijanja skandala zbog seksualnog uznemiravanja u filmskoj industriji. Organizatori se nadaju da će se pronaći ravnoteža između filmskog glamura i stavova o budućnosti kinematografije, posle prošlogodišnjeg skandala s holivudskim producentom Harvijem Vajnstinom, koji je optužen za seksualno uznemiravanje koleginica.

foto: Reuters

Srbija će se na Berlinalu predstaviti sa tri ostvarenja. U glavnom programu biće prikazan „Dovlatov“ Alekseja Germana mlađeg, u kojem Milan Marić igra slavnog pisca. U programu Forum, predstaviće se kultno ostvarenje „Kad budem mrtav i beo“ Živojina Pavlovića.

Kurir / J. Stuparušić

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track