VELIKE POHVALE KRITIKE: Milan Marić je briljantan
Foto: Privatna Arhiva

U Berlinu hvale našeg glumca

VELIKE POHVALE KRITIKE: Milan Marić je briljantan

Pop kultura -

Vodeći magazini u svetu ističu Milana kao jednog od favorita za nagradu Srebrni medved. Film „Dovlatov“ premijeru će imati na Festu

Posle filma „Nebeska udica“ i skoro 20 godina, Srbija ponovo ima predstavnika u glavnom takmičarskom programu Berlinskog festivala.

Rusko-poljsko-srpsko ostvarenje „Dovlatov“, u kome je naslovnu ulogu odigrao Milan Marić, naišlo na pozitivne ocene vodećih filmskih magazina, a mladog glumca ističu kao favorita za Srebrnog medveda.

Ironičan i svoj

- Prateći rediteljev pogled u retrovizor u komunističku prošlost Rusije, Dovlatov poetično u život vraća taj davnih dana izgubljeni svet u kome je poezija tako mnogo značila, a kada su pisci, poput glavnog junaka ovog filma, radije birali da gladuju nego da pišu naručene laži i kič - zapazila je Debora Jang u kritici za Holivud riporter.

Ona je istakla i da je srpski glumac Milan Marić, sa svojim zapovednim, ironičnim prisustvom, na impresivan način ušao u lik ovog jevrejsko-jermenskog pisca, mada mu je dato tek da luta po književnim okupljalištima Lenjingrada i ne mnogo više od toga.

Džonatan Romni je, pišući za Skrin dejli, istakao da „ta sporogoreća, reflektivna evokacija života Sergeja Dovlatova nije konvencionalni portet, a još manje biografski film, već je tu pre reč o izmaštanoj realističkoj rekreaciji davno prohujale ere ruske kulture, kada su književnost i umetnost bile smatrane pitanjima života i smrti - i kada je insistiranje na vlastitom umetničkom integritetu moglo da u znatnoj meri naškodi vašim šansama za opstanak“...

Igra mačke i miša

Romni je ocenio da što se samog Dovlatova tiče - „a ovde ga s mešavinom pokajništva, druželjubivosti i srdite topline tumači srpski glumac Milan Marić u svojoj prvoj međunarodnoj ulozi“, on uspeva da preživi tako što istrajava na razigranom, čak i ironičnom pristupu, u jednom trenutku čak igrajući se mačke i miša sa doušnikom kad je reč o zainteresovanosti naroda da pročita Nabokovljevu „Lolitu“.

Džej Vajsberg u kritici filma za Varajeti kaže da „Milan Marić u svojoj prvoj ulozi prikazuje spoj rafiniranosti i fizičke snage“.

Našeg glumca hvali i ćerka velikog pisca.

- Niko ne bi mogao da odigra mog oca kao vi - rekla je Milanu nakon projekcije.

Film „Dovlatov“ imaće srpsku premijeru na Festu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track