MIKI MANOJLOVIĆ: Na Balkanu je sve otišlo u k....
Foto: Profimedia

Uoči velike premijere u Zagrebu

MIKI MANOJLOVIĆ: Na Balkanu je sve otišlo u k....

Pop kultura -

Scena iz filma „Jagode u grlu“ u kojoj tužna grupa protagonista splavom pluta niz Dunav uz pesmu Arsena Dedića „O, mladosti“ metafora je raspada Juge, specifične generacije, sistema, svega, kaže glumac

Predrag Miki Manojlović trenutno boravi u Zagrebu, gde će u petak stati ponovo da daske Hrvatskog narodnog kazališta u Šekspirovom komadu „Kralj Lir“, u režiji Janoša Kice.

- Košta me ova predstava... Ne košta para, naravno, nego emocionalno, fizički - kaže Manojlović uoči premijere za protal Expres.hr.

On je naglasio da je već prošao kroz slične profesionalne izazove kao što je ovaj u Zagrebu.

foto: Dragana Udovičić

Šekspir je izazov

- Svakako je izazov ta potraga za Lirom u meni. Napravili bismo grešku ako bismo, uslovno rečeno, prepričavali koncept predstave. To nije dobro. Ali Šekspir uvek daje mogućnost traganja: stanje sveta je takvo kao da je Šekspir ovde, sa nama. A Lir, takozvani ludi kralj, koji nije baš tako lud, nosi transpoziciju gledanja sveta generalno, i za mene je to ovde važno. I ta familijarna priča, to je ono što je zanimljivo. I bolno - objasnio je Manojlović.

Majka Zorka Doknić Manojlović s malim Mikijem jedva je preživela porođaj jer je u mladosti imala tuberkulozu. Glumca je pazila baka, a Zorka, koju znamo iz filma „Rane“, provela je godinu i po dana u gipsu.

- Čuvali su me, međutim, u kolicima kao dete od šest meseci u pozorišta. Ja zapravo nisam imao izbora, kod mene se sve unapred dogodilo. Zaista sam čovek pozorišta - kaže Miki.

On se osvrnuo na balkanske teme, kao i na film i seriju Srđana Karanovića „Jagode u grlu“ i „Grlom u jagode“. Scena u kojoj tužna grupa sredovečnih protagonista splavom pluta niz Dunav uz pesmu Arsena Dedića „O, mladosti“, koju izvodi Orkestar Lepoga Jovice, čini se najboljom filmskom metaforom koja je najavila raspad Jugoslavije, specifične generacije, sistema, svega...

foto: Damir Dervišagić

Kultura je važna

- Tačno, baš tako. I jako volim taj film. I to je ona generacije koja je, što bi na Balkanu rekli, otišla u k.... - konstatuje Manojlović.

Za njega na kraju razgovora nema dileme da je kultura jedan od stubova svake zajednice, a most za popravljanje boljih odnosa između Srbije i Hrvatske.

- Kultura je važna jer se pomoću nje šire naprosto dobre ideje za državu. A to su one koje, kratko rečeno, unapređuju odnose - zaključio je glumac.

O Radionici integracije

POVERENJE SE TEŠKO STIČE, A LAKO RUŠI

O motivima za stvaranje Radionice integracije u Beogradu, plemenite institucije kulture, Manojlović kaže da je u sve to ušao iz potrebe.

- Poverenje se stiče teško, a lako ruši. Svoju iskrenost sam takođe izoštrio - objasnio je glumac.

Kurir / Priredio: Ljubomir Radanov

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track