TEŠKA SUDBINA PRIMADONE RADMILE SMILJANIĆ: Još uvek tugujem za nestalim detetom
Foto: Privatna Arhiva

Pola veka uspešne karijere i velike nesreće

TEŠKA SUDBINA PRIMADONE RADMILE SMILJANIĆ: Još uvek tugujem za nestalim detetom

Pop kultura -

Primadona Radmila Smiljanić i njen suprug Branislav sumnjaju da im je 1970. godine iz porodilišta ukradena ćerka Nataša nakon prvog porođaja na katolički Božić

Prvakinja Radmila Smiljanić sledeće subote na sceni Narodnog pozorišta proslaviće 50 godina umetničkog i 25 pedagoškog rada. Jedna od nekad najvećih operskih zvezda bivše Jugoslavije pevala je tokom blistave karijere sa Del Monakom, Karerasom i Domingom, ali uvek s nekom tugom u glasu zbog nestanka ćerke Nataše iz porodilišta.

Nesreća koja je pre 48 godina zadesila Radmilu i njenog supruga Branislava Mijailovića ostavila je neizbrisiv trag u njihovim dušama. Njima je 26. decembra 1970, u beogradskoj bolnici „Narodni front“, rečeno da su dobili zdravu, lepu i glasnu devojčicu, a dan kasnije Nataše više nije bilo.

foto: Privatna Arhiva

Bila je zdrava beba

Radmila je tada imala trideset godina. Nemušto saopštenje lekara je prihvatila kao strašnu sudbinu. Ali nije se predavala, ni kao žena, ni kao umetnica.

- Devojčica je bila toliko vitalna i tako je glasno plakala da je doktor koji me je porađao rekao: „Evo još jedne operske pevačice!“ I mužu su rekli: „Imate dve lepotice, dve pevačice.“ Videla sam je kad su mi je doneli u boks, mazila sam je. Sve je bilo u redu. Znam da tek rođene bebe ne vide, ali ću zauvek zapamtiti njene crne oči, činilo mi se da me prodorno gleda - govorila je poznati sopran za medije.

Radmila zbog toga više ne prolazi pored „Fronta“, osim kad ide u Ruski dom. Kada se početkom dvehiljaditih otvorila afera o nestalim bebama, počeo je da radi crv sumnje. Išla je ulicom i gledala devojke, upoređivala da li neka liči na nju. A onda je na nekoj svadbi upoznala medicinsku sestru iz „Narodnog fronta“, koja joj je pomogla da vidi bolničke knjige. Našla je samo dva papira.

- U jednom piše da je beba umrla 26. decembra, a u drugom 27. ujutro. To je podgrejalo sumnje. Do danas ne shvata ni zašto niko nije hteo da joj da posmrtne ostatke odojčeta, ako je zaista umrlo. Želim da verujem da je živa i da ću je ipak zagrliti - ispričala je Radmila, koja je četiri godine nakon ovog događaja rodila sina Nikolu Mijailovića, jednog od najboljih evropskih baritona.

Primadona Radmila Smiljanić rođena je u Banjaluci, ali ceo radni vek provela je u Narodnom pozorištu. Odrasla je u muzičkoj porodici.

Najbolja na svetu

Majka i otac su bili profesori muzike, a braća su se bavila džezom. Posebno mesto među ulogama zauzima Jenufa. Za tumačenje ove uloge dobila je prvu nagradu i medalju za najbolju interpretaciju Janačekovih likova u svetu, u Pragu 1978, kada je obeležavano 50 godina od smrti Leoša Janačeka.

Voli život

PRIJATELJICA SAM SA VESNOM ZMIJANAC

Radmila voli da sluša grupu Legende, a privatno je bliska prijateljica s Vesnom Zmijanac, preko sina Nikole.

- Volela bih da se oženi. Vreme mu je. Profesor je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Druži se s Vesnom Zmijanac, koju sam nedavno upoznala, pa smo, uz priču o muzici i njenoj ćerki Nikoliji, malo i zapevale u duetu. Nikola je veoma druželjubiv. Ipak, očekujem da me uskoro obraduje vešću da je, najzad, pronašao izabranicu svog srca i da ću uskoro postati baka - rekla je Smiljanićeva.

foto: Dragan Kadić

Kurir / Ljubomir Radanov, Foto: Dragan Kadić, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track