ŠOKANTNA ODLUKA LAZARA RISTOVSKOG: Opraštam se od glume s kraljem Petrom
Foto: Promo

Neočekivana odluka velikog srpskog umetnika

ŠOKANTNA ODLUKA LAZARA RISTOVSKOG: Opraštam se od glume s kraljem Petrom

Pop kultura -

Film i serija „Čarape kralja Petra“ je moj testamentarni projekat. Ne zbog godina koje imam, već zbog moje odluke da se povučem

U toku su poslednje pripreme za početak snimanja filma „Čarape kralja Petra“ po istoimenom romanu Milovana Vitezovića, koji režira Petar Ristovski.

Lazar Ristovski igraće slavnog kralja, a u razgovoru za Kurir ekskluzivno otkriva zašto će to biti njegov poslednji projekat i kakvo je bilo iskustvo snimati u kabinetu Kolinde Grabar Kitarović.

Govorili ste da Fest poslednjih godina nema veze s nekadašnjim festivalom. Smatrate li da je to i danas samo festival distributera?

- Fest je distributerski festival, a ne festival dobrog umetničkog filma, velikih svetskih filmskih dostignuća i svetski poznatih gostiju, kao što je to bio nekada. Pozdravljam program domaćeg filma, ali, nažalost, nema dobrih domaćih filmova da bi taj program bio kvalitetan.

Uskoro vas čeka prva klapa filma „Čarape kralja Petra“. Hoće li vam biti teže naterati glumce da slušaju ili konje?

- Ovo je po svemu moj testamentarni projekat. Ne zbog godina koje imam, već zbog moje odluke da se posle ovoga filma i serije više neću baviti glumom. Dosta je bilo, a uloga kralja Petra, onako kako je ja zamišljam i onako kako su je scenaristi, a pre svega moj sin Petar, koji će da režira, zamislili, daju mi mogućnost da na kraju ovom ulogom stavim pravu tačku na svoj rad. Kralj Petar neće biti samo romantična predstava o kralju, kakvu mnogi imaju, već će to biti kralj-čovek. Čovek koji pati i čezne za Srbijom i koji se preispituje: da li su žrtve koje je Srbija podnela u Velikom ratu bile neophodne?

Svakako će naš projekat i temom i načinom kako ćemo ga realizovati biti nešto što će se pamtiti. Videćemo to ubrzo. Naime, mi smo već zakazali premijeru filma za 11. novembar u Sava centru, na dan potpisivanja primirja u Velikom ratu pre tačno 100 godina,

Snimate u Zagrebu film „Država“. Odnosi između Srbije i Hrvatske su zategnuti. Kako je kod umetnika?

- Kao što znate, moja producentska kuća „Zilion film“ i hrvatski „Interfilm“ sarađuju već godinama na obostrano zadovoljstvo. Filmovi koje smo zajedno napravili, a ima ih ukupno pet, bili su na velikim svetskim festivalima i osvajali važne nagrade. Naše koprodukcije su u svemu opravdale novac koji smo dobili mi u Zagrebu, a oni u Beogradu. To su filmovi Vinka Brešana, Zrinka Ogreste, Miloša Radovića.

foto: Beta

Da li ste upoznali predsednicu Hrvatske Kolindu tokom snimanja u njenom kabinetu?

- Nisam upoznao predsednicu Hrvatske lično. Ona je dama po mom ukusu. Mislim da je ona žena koja nosi pomirljive poruke za Srbiju, što je pokazala i prilikom poslednje posete našeg predsednika Hrvatskoj. U Zagrebu sam bio tih dana na snimanju filma „Država“ Vinka Brešana i mogu vam reći da je deo hrvatske štampe bio dosta oštar prema njoj, ali i prema našem Vučiću, ali su se oboje pokazali kao deo jednog novog, tolerantnijeg i evropskijeg sveta nego što smo to viđali do sada. Predsednik Vučić je tamo dočekan, rekao bih, s velikim poštovanjem.

U kampanji za gradske izbore angažovalo se dosta umetnika, ali nema vas. Zašto?

- Ja nastupam kao slobodni strelac, to sam bio celog svog života i meni se ne može naređivati. Ono što radim, radim zato što ja tako hoću i kad hoću. To što neki žele to da predstave onako kako to njima iz nekog razloga odgovara je njihov problem i njihova slabost. Za mene govore moja dela.

Na izborima su se izdvojile dve liste koje predvode vlast i opozicija. Šta mislite o njima?

- Moramo priznati da Beograd polako ali sigurno počinje da liči na evropske gradove. E sad, da li je važnije da Beograd počinje da liči na evropski grad, ili da se ponovo vratimo u prošlost i da Beograd vode ljudi koji su ga stavili na kolena? Ne zaboravimo da je, kad govorimo o kulturi grada, za vreme vladavine gradonačelnika Dragana Đilasa ukinut gradski fond za finansiranje mladih filmskih umetnika. Za vreme te vladavine hiljade slobodnih umetnika ostale su s dugovima jer im grad na čijem je čelu bio Đilas nije uplaćivao socijalno i penzijsko osiguranje. Kako da glasam za politiku čoveka koji je to uradio kulturi? Glasaću s osmehom za listu Aleksandra Vučića zato što volim Beograd.

Kakav ishod očekujete?

- Pa svi znaju ishod. Ovo je samo uzaludno trošenje para.

Muški film

NEMA ULOGE ZA SUZANU

Simeon Ocomokos je jedan od saradnika na vašem novom filmu. Da li ćete njegovoj verenici Suzani Mančić ispuniti želju da u filmu igra kneginju Zorku?

- Gospodin Ocomokos pomaže da se deo filma i serije snimi na Krfu, ali nažalost lik kneginje Zorke se ne pojavljuje u našem projektu.

foto: Damir Dervišagić, Luka Šarac

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Promo, Beta, Damir Dervišagić, Luka Šarac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track