GODIŠNJICA SMRTI VEČITOG DEČAKA: Pre tri godine svet je napustio jedan od najvećih muzičara bivše Juge
Foto: Printscreen

Na jučerašnji dan ostali smo bez Vlade Divljana

GODIŠNJICA SMRTI VEČITOG DEČAKA: Pre tri godine svet je napustio jedan od najvećih muzičara bivše Juge

Pop kultura -

Na jučerašnji dan, 5. marta, navršilo se tri godine otkako je ovaj svet napustio jedan od najvećih muzičara s prostora bivše Jugoslavije - Vlada Divljan.

Poznat i priznat kao gitarista, pevač kultnog sastava Idoli, a potom i po projektima ostvarenim u okviru svoje samostalne karijere, Divljan spada u najznačajnije kompozitore i stvaraoce s kraja 20. i početka 21. veka na prostoru bivše Jugoslavije, rokenrol ikona, večiti dečak.

U Idolima nastalim 1980. godine, Divljan je napisao klasike benda „Retko te viđam sa devojkama“, „Malena“, „Rusija“, „Nebeska tema“, „Ona to zna“... koje su odavno ušle u kolektivnu svest na prostoru bivše Jugoslavije. Idoli su zajedno sa Šarlom Akrobatom i Električnim orgazmom snimili „Paket aranžman“ (1981), ključni album jugoslovenskog novog talasa. Usledila je „Odbrana i poslednji dani“ (1982), prema mišljenju kritičara jedan od najznačajnijih albuma rokenrola. Nakon raspada Idola, Divljan počinje samostalnu karijeru i nastavlja da stvara muziku koja je ostavila pečat u istoriji muzike s naših prostora.

Kurir / E.K.

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track