OTVORENA IZLOŽBA RIMSKA SRBIJA: Blago Narodnog muzeja oduševilo Italijane
Foto: Promo

IMPERIJA

OTVORENA IZLOŽBA RIMSKA SRBIJA: Blago Narodnog muzeja oduševilo Italijane

Pop kultura -

Srbija i Italija ne dele granice niti isti ekonomski status, ali dele duh bogatog evropskog nasleđa i zajedničke kulturne vrednosti

U okviru kulturne saradnje Srbije i Italije u palati Mejlik u mestu Akvileja otvorena je izložba Narodnog muzeja iz Beogradu „Blago i carevi - raskoš rimske Srbije“, koja je privukla veliku pažnju medija i publike.

- Srbija i Italija ne dele granice niti isti ekonomski status, ali dele duh bogatog evropskog nasleđa i zajedničke kulturne vrednosti. Istorija je pisala lepe i ružne stranice, bilo je uspona i padova, ali podatak da je 17 rimskih imperatora rođeno na tlu današnje Srbije govori mnogo o našim istorijskim vezama - rekla je otvarajući izložbu pomoćnik ministra kulture i informisanja za kulturno nasleđe Danijela Vanušić.

Eksponati potiču iz širokog hronološkog okvira između 1. i 6. veka, počev od ranog Rimskog carstva, preko perioda Tetrarhije, sve do vremena Konstantina Velikog i perioda ranog hrišćanstva. To je upravo i vreme kad je grad Akvileja bio jedan od najvećih i najbogatijih gradova Carstva na tlu današnje Italije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track