EVO KAKO JE BRITANSKA KRALJICA U SRODSTVU SA SRPSKOM DINASTIJOM: Dokazano da je Elizabeta potomak Nemanjića
Foto: Reuters, Nebojša Mandić

OTKRIVAMO

EVO KAKO JE BRITANSKA KRALJICA U SRODSTVU SA SRPSKOM DINASTIJOM: Dokazano da je Elizabeta potomak Nemanjića

Pop kultura -

Po ženskoj liniji dolazimo do Vindzora preko potomaka Jelene, princeze od Raške, i poslednjeg vizantijskog cara Konstantina XI, koji je po majci bio nemanjićke krvi

Istoričar Dejan Ristić otkrio je u nedeljnom izdanju Kurira da je potomak prve srpske dinastije Nemanjić i kraljica Engleske Elizabeta II. Nakon objavljivanja teksta, ova informacija je izazvala veliku polemiku, pa vam otkrivamo veze između prvih naših kraljeva i dinastije Vindzor.

Preko princeze Jelene od Raške, koja se udala za mađarskog kralja Belu Drugog, dolazi se i do kraljice Elizabete, ali i poslednjeg vizantijskog cara Konstantina XI, koji je preko majke iz loze Nemanjića.

Ugovoreni brak

Ćerka Uroša Prvog je bila prava evropska vladarka. Pored slepog muža, praktično je sama vodila veliku zemlju, a za vrhovnog komandanta vojske postavila je svog brata Beloša.

U mađarskim zapisima nalaze se dokumenta o Srpkinji vladarki Ugarske. Naime, kada se Jelena Vukanović, ćerka velikog župana Uroša Prvog Vukanovića i njegove žene Ane Diogen iz Rasa 1130. godine udala za slepog kralja Belu Drugog Arpada (Arpadovića), dobila je titulu princeze od Srbije i kraljice Ugara.

Jelena, princeza od Raške, rođena je 1109. godine. Kralja Belu Drugog (rođenog 1110. godine) oslepio je stric kralj Koloman da ne bi postao kralj Ugarske. On je ipak krunisan 28. aprila 1131. Pregovori o braku uspešno su okončani između 1129. i 1130. Udaja princeze Jelene iz Raške za slepog kralja Belu, naslednika ugarskog kralja Ištvana (Stefana) Drugog, bio je poslovni potez zbližavanja i orođavanja dve dinastije u borbi protiv Vizantije. Kada je odlazila da bude vladarka Ugrima, njen otac kralj Uroš ju je posavetovao.

- Pred Ugrima ne smeš da pokažeš strah. Pored slepog muža i kralja, ti ćeš biti i kralj i kraljica. Moraš mu roditi sinove i postati Ugarka, pa vladaj odlučno i, ako treba - surovo.

Princeza Jelena Srpska, kako su je Ugri prozvali, u miraz svom mužu donela je deo Bosne. Za vreme vladavine slepog kralja Bele i lepe srpske Jelene, Ugarska je zauzela deo Dalmacije, Split, Trogir i Šibenik.

Ruska veza

Kralj Bela i kraljica Jelena lepo su se slagali i imali šestoro dece. Sinovi Gejza (1130-1162), Ladislav (1131-1163), Stefan (1133-1165) i Almoš spremani su za plemiće i vladare, a ćerke Sofija i Gertruda za princeze i udavače, ali su obe premlade umrle. Prateći dalje njihovo porodično stablo, dolazi se kasnije do Elizabete.

Drugi trag do kraljice Elizabete II vodi preko Dragaša Dejanovića. Poslednji vizantijski car Konstantin XI Dragaš je preko svoje majke Jelene Dragaš bio Nemanjić. Nakon pada Carigrada pod Osmanlije 23. maja 1453, Konstantinova bratanica Zoja (Sofija) Paleolog Dragaš 1479. udala se za velikog moskovskog kneza Vasilija III Rjurikovića. Posredstvom dinastičkog nasleđa Rjurikovića i kasnije Romanova, Danska, odnosno britanska kraljevska porodica Oldenburga, u direktnom je srodstvu sa Nemanjićima preko Romanova, utvrdili su istoričari.

Princ Čarls, najstariji sin kraljice Elizabete, ponosi se svojim korenima pa često boravi na Hilandaru a jedan je od najvećih njegovih donatora.

foto: Arhiva

Brutalna

NAREDILA UBISTVO 68 ARISTOKRATA

Princeza Jelena vladala je po savetu oca strogo. Ona je sazvala sabor velikaša u Aradu i naredila da se pogube Borisove pristalice, a njihova imanja zaplene. Pogubila je i sve rođake kralja Kolomona, koji je oslepeo njenog muža Belu Drugog. Naredila je tada ubistvo 68 mađarskih aristokrata.

foto: Arhiva

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Nebojša Mandić, Reuters, Arhiva, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track