SKANDAL! Organizacija muzičara Bona Voksa optužena za zlostavljanje žena
Foto: Fonet AP

INCIDENT

SKANDAL! Organizacija muzičara Bona Voksa optužena za zlostavljanje žena

Pop kultura -

Bono Voks izrazio je žaljenje, kazavši da je besan nakon optužbi koje je objavio britanski list "The Mail on Sunday" i dodao da će se sastati sa žrtvama kojima želi lično da se izvini.

Britanski list pisao je o nizu incidenata u nevladinoj organizaciji 'One', čiji je suosnivač frontmen grupe "U2". Među njima je i slučaj udate žene koja radi u toj organizaciji. Ona je rekla da je premeštena na lošije radno mesto nakon što je odbila polni odnos s jednim tanzanijskim funkcionerom.

"Zaista mi je žao. Mrzim zlostavljanje, to ne podnosim", rekao je Bono, istaknuvši da organizacija postoji upravo zbog borbe protiv zlostavljanja najsiromašnijih ljudi u najsiromašnijim delovima sveta.

U upravi fondacije sa sedištem u Vašingtonu su bivši britanski premijer Dejvid Kameron i generalna direktorka Fejsbuka Šeril Sendberg, kao bogati preduzetnik Mo Ibrahim. Advokati sedam bivših zaposlenih žena organizacije podneli su krivične prijave tražeći obeštećenje zbog pretrpljenog 'emocionalnog, fizičkog i psihičkog zlostavljanja'.

Izvršna direktorka organizacije 'One' Gayle Smith izjavila je da su bivši zaposleni obavestili organizaciju da pripremaju tužbu. U saopštenju stoji i da je u novembru na površinu isplivala 'istorijska pitanja' maltretiranja kad su neki bivši zaposleni objavili svoje priče na društvenim mrežama.

"Istraga je rezultirala dokazima o neprofesionalnom ponašanju i o nečemu što bih nazvala maltretiranjem i omalovažavanjem osoblja od kraja 2011. do 2015. u našem sedištu u Johanezburgu", rekla je Smitova, objasnivši da je direktorka od osoblja tražila da u njenom domu obavljaju kućne poslove.

Smitova je kazala da je organizacija 'One' otkrila i da njena afrička filijala nije plaćala porez između 2010. i 2015. godine.

Kurir.rs/Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track