7 ŽENA KOJE SU POKORILE JUGOSLAVIJU: Olivera Katarina: Prva jugoslovenska seks-bomba

Predstavljamo priče o najvećim seks-ikonama bivše SFRJ

7 ŽENA KOJE SU POKORILE JUGOSLAVIJU: Olivera Katarina: Prva jugoslovenska seks-bomba

Pop kultura -

Kurir će u nastavcima predstaviti sedam najvećih seks ikona u SFRJ u feljtonu pod naslovom "Žene su pokorile Jugoslaviju". U prvom tekstu predstavljamo vam Oliveru Katarinu.

Olivera Katarina bila je fatalna i kao žena i kao glumica i kao pevačica! Šef srpskih komunista Draža Marković, slab na jagnjeće pečenje i zgodne devojke, išao je četvoronoške dok je pevala. Žene su je mrzele, a muškarci se oko nje i bukvalno tukli. Jugoslavija takvu zvezdu pre nje nije imala...Patrijarhalna porodicaRođena 1940, odrastala je u patrijarhalnoj beogradskoj porodici rečnog kapetana Petrovića. Otac joj je bio veoma strog, pa je morala da čuči u ćošku svaki put kad bi zakasnila kući. Ipak, vaspitne metode nisu dale neke rezultate. Imala je 14 godina kad je počela da se zabavlja sa dvadesetogodišnjim vaterpolo golmanom Milanom Galetom Muškatirovićem i ta će veza trajati nekoliko godina. Čim je napunila 18 godina i dobila pasoš, odlazi u Pariz. Nije uspela da ostane tamo uprkos lepoti, pa se posle godinu dana vratila u Beograd. Upisuje se na studije glume, ostavlja ljubomornog vaterpolistu i udaje za novinara Vuka Vuča.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Izdanak čuvene porodice, Vuk Vučo bio je oženjen Nikicom Marinović, prvom pratiljom mis sveta ‚65. Bavio se pozorišnom kritikom, pa je, između ostalog, u novinama sasekao predstavu „Koštana“, u kojoj je Olivera igrala naslovnu ulogu. Ljuta glumica prišla mu je jedne noći u Klubu književnika - pre toga se nisu znali - i ispsovala ga na pasja kola. Sutradan su se venčali!Glumac Miloš Žutić, inače godinama zaljubljen u Oliveru, kad je to čuo, otrovao se i jedva preživeo! Brak joj je trajao dve godine, a njegovo prezime mnogo duže.Sa 22 godine otpočela je vezu sa Ratkom Draževićem, Titovim obaveštajcem i filmskim producentom. Sedam godina je s njim živela na visokoj nozi u Parizu, Milanu, Rimu... Dražević je od nje stvorio zvezdu. Uloga u filmu „Skupljači perja“ 1967. donela joj je evropsku slavu, a film „Goja“ nemačkog reditelja Konrada Volfa učinio ju je zvezdom i u Japanu. Tamo je snimila nekoliko ploča...

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Svojim nastupima zapalila je Kan, Njujork, Berlin, Pariz - 72 dana uzastopce punila je legendarnu salu „Olimpija“ u glavnom gradu Francuske, a aplaudirali su joj Salvador Dali, Ani Žirardo, Širli Meklejn, Akira Kurosava, Alen Delon...Odlazak sa sceneRatko Dražević nije hteo decu, zato se udala za potpredsednika Beograda Miladina Šakića. U ono vreme to je bio prvorazredni događaj jer su oboje bili lepi i uspešni, ali iz - mislilo se tako - nespojivih svetova! Na venčanju je bilo više fotografa nego zvanica! U ovom braku rodila je Maneta, slikara koji danas živi u Španiji. Nekoliko godina kasnije ostala je udovica i napustila umetnost, posvetivši se sinu.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Filmu se vratila 2008. ulogom u „Čarlstonu za Ognjenku“.- Već 20 godina nemam partnera, niti mi se koji muškarac sviđa. Imala sam udvarača, ali niko nije zavredeo moju pažnju. Da mi je srce za nekim zadrhtalo, sada ne bih bila sama. Lično sam se odlučila za samoću, nisam želela da s nekim budem polovično u vezi - rekla je pre pet godine za medije.

PRAZNIK ZA OČI NA PLAŽIKad se na pulskim Zlatnim stijenama pojavila u bikiniju, preko koga je nosila providni ogrtač poput vela, svi su razgovori odjednom zamrli: foto-reporteri i snimatelji umalo se nisu potukli za mesto odakle bi najbolje uslikali prvu jugoslovensku seks-bombu, zamamnih prsa, duge crne kose i ponositog držanja koje je prisutne bacalo u erotični trans.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track