APEL GLUMACA: Vratite Berčeka u Narodno pozorište
Foto: Zorana Jevtić, Stefan Jokić

Podržali inicijativu Ljubivoja Tadića

APEL GLUMACA: Vratite Berčeka u Narodno pozorište

Pop kultura -

Aca je živeo za tu kuću, a svi ostali od nje. Noću je silazio u radionice da pomaže majstorima i imao dobar repertoar, kaže Tika Arsić

Ljubivoje Tadić u intervjuu nedelje za Kurir predložio je da se na mesto upravnika Narodnog pozorišta izabere Aleksandar Aca Berček.Proslavljeni glumac je funkciju direktora nacionalnog teatra već obavljao od 1993. do 1997. godine, a inicijativa da se vrati na čelo kuće koja već treću godinu nema legalno izabranog čelnika podržao je Tihomir Tika Arsić.

- Kamo lepe sreće da se vrati! Znam čoveka - teško da bi ga iko nagovorio! Kad je otišao Berček, uhvatila se duhovna memla i paučina u Narodnom pozorištu. Od 5. oktobra do danas nisam izašao na scenu i obećavam, ako Berček bude upravnik, vraćam se na scenu, da nosim tacne ako treba. To su bili dani kad je pozorište disalo, od portira do primadona! Lično ću se uključiti u „nemoguću misiju“, da vratimo Berčeka. Ali slaba vajda - rekao je Arsić i dodao:

- A gde baš Tadić da ga se seti? Mogao je od Berčeka nešto da nauči kao upravnik, a ne da odmah sebi „podeli“ Mitketa u „Koštani“! Berček nije hteo da igra i bez mišljenja o „sukobu interesa“! Noću je silazio u radionice da pomaže majstorima, jurio deterdžent i svinjske polutke za sirotinju i imao fenomenalan repertoar! Kažu: demagogija! Budite svi „demagozi“ kao što je bio Berček, pa će pozorište da procveta.Proslavljeni glumac nije bio raspoložen da komentariše inicijativu kolega, a Radmila Živković je odgovorila da ćemo o tome razgovarati kada se vrati u Beograd. Berček je devedesetih dočekan kao „državni neprijatelj“, a ispraćen uz suze.

Kada je postavljen na funkciju, iz nacionalnog teatra su otišli Svetlana Bojković, Predrag Miki Manojlović, Dragana Varagić, Bogdan Diklić i Predrag Ejdus. Aca je odlučio da se osloni na mlade snage i studente glumce Natašu Ninković, Nelu Mihajlović, Sergeja Trifunovića i Nebojšu Dugalića. Vrlo brzo postavio je „Idiota“, u režiji Steve Žigona, a dao je i šansu mladom Kokanu Mladenoviću. Iako je postavljen kao kadar SPS, nije se bavio politikom. Vozio je svoja kola, nije koristio privilegije. Uspeo da je da plate podigne sa dve marke i da vrati poljuljano dostojanstvo umetnicima.

ČinjeniceŠTA JE URADIO BERČEK KAO UPRAVNIK- Iz kuće otišli Miki Manojlović, Peca Ejdus i Bogdan Diklić- Doveo mlade studente glume sa Natašom Ninković na čelu- Vozio svoj automobil i nije imao šofera- Postavio „Idiota“ u režiji Steve Žigona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track