GOSTI FESTA: Od Sofije Loren do Džonija Depa
Foto: Printskrin

Zvezde na Festu

GOSTI FESTA: Od Sofije Loren do Džonija Depa

Pop kultura -

Na Festu, koji se održava od 24. februara do 5. marta, najveća zvezda biće italijanska lepotica Monika Beluči. Međutim, u 45 godina dugoj istoriji crvenim tepihom prošetali su neka od najvećih reditelja današnjice kao što su Teo Angelopulos, Bob Rafelson, Volker Šlendorf, Dejvid Kronenberg, Ken Rasel ili Vim Venders.

Prvi Fest, pod podnaslovom "Hrabri novi svet", otvoren je 9. januara 1971. u Domu Sindikata, projekcijom filma "Meš" Roberta Altmana. Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival Fest izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.

U istoriju festivala upisani su i mnogobrojni veliki svetski glumci i reditelji koji su bili gosti festivala: Marčelo Mastrojani, Harvi Kajtel, Liv Ulman, Bernardo Bertoluči, Sofija Loren, Robert de Niro, Antonioni, Džoni Dep, Miloš Forman, Katrin Danev, Vim Venders, Abaz Kjarostami ili Hana Šigula.

Robert de Niro, foto: Printscreen
Robert de Niro, foto: Printscreen

Do sada - Fest je imao više od četiri miliona gledalaca i skoro 4.000 značajnih svetskih filmova - koji su na njemu imali jugoslovensku, srpsku, a često i regionalnu premijeru.

Majkl Medsen, foto: Dado Đilas
Majkl Medsen, foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track