BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE: Srbija će biti prestonica igre i baleta
Foto: Aleksandar Jovanović

Umetnica Aja Jung dovodi svet u Beograd

BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE: Srbija će biti prestonica igre i baleta

Pop kultura -
Manifestaciju otvara holandska plesna trupa sa tri jednočinke, a do 10. aprila na programu je 17 predstava
1 / 7 Foto: Aleksandar Jovanović

Čarolija Beogradskog festivala igre, 13. po redu, svečano je počela sinoć u Sava centru i trajaće do 10. aprila pod sloganom „Sreća se igra“.

Slavni francuski koreograf i igrač albanskog porekla Anželin Preljokaž zvanično ga je otvorio pred punom salom, u kojoj su, između ostalih, bili i Dragica Nikolić, Čedomir Jovanović, Maja Gojković, Ivan Tasovac, Majkl Davenport, Jelisaveta Karađorđević, Cile Marinković...- Beograd je mesto na kom se sreću značajni koreografi i umetnici da predstavljaju svoja dela i razmenjuju ideje - istakao je Preljokaž, čije će dve koreografije - „La Stravaganza“ i „Svadba“ izvesti Balet Albanske nacionalne opere 8. aprila u Narodnom pozorištu.- Trinaest je za nas odličan broj i označava zrelost festivala, a bio je i inspiracija za slogan „Sreća se igra“, koji se može razumeti na više načina - rekla je direktorka festivala Aja Jung.

Prvo veče proteklo je u znaku Holandije i njihovog plesnog teatra koji se predstavio sa tri komada: „Pucaj na mesec“ i „Stop-moušn“ koreografa Sola Leona i Pola Lajtfuta, i „Vrata koja nedostaju“ Belgijanke Gabrijele Karizo, nadrealni manifest preplitanja života i smrti. Na scenama širom Beograda i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu predstaviće se najveća plesna imena sveta, a publika će moći da pogleda ukupno 15 trupa iz 13 zemalja, sa preko 30 koreografskih postavki.

Najviše interesovanja izaziva gostovanje „jednog od najboljih igrača svih vremena“, kako ga opisuje Njujork tajms, Dezmonda Ričardsona, osnivača trupe Complexions.- Ono što bih preporučila ove godine svakako je slavni Jirži Kilijan, koji će primiti nagradu „Jovan Ćirilov“, a češka trupa „420 people“ pozvala je našeg glumca Branislava Trifunovića da bude specijalni gost njihove plesne stendap komedije - najavila je Aja Jung.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track