BESMRTNI PESNIK SA PLAVE ZVEZDE: Na današnji dan rođen je Mika Antić, legenda srpske poezije

Na današnji dan rođen

BESMRTNI PESNIK SA PLAVE ZVEZDE: Na današnji dan rođen je Mika Antić, legenda srpske poezije

Pop kultura -

Na današnji dan pre 31 godinu, preminuo je srpski pesnik Miroslav Mika Antić.

Miroslav Mika Antić Rođen je 14. marta 1932. godine u Mokrinu, gde je pohađao osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije je upisao u Beogradu. Veći deo života, međutim, proveo je u Novom Sadu. Pre nego što je postao jedan od najznačajnijih srpskih pesnika, bavio se raznim poslovima. Bio je mornar, radio u lutkarskom pozorištu, bavio se slikarstvom, novinarstvom i filmom.

Jedno vreme je bio i urednik lista “Ritam” i Zmajevog “Nevena”, “Dnevnika” u Beogradu i “Mladog pokolenja” u Novom Sadu.

Jedna od najvećih legendi srpskog pesništva druge polovine 20.veka, neponovljivi pesnik i boem čija je poezija kako vreme odmiče sve popularnija, poživeo je samo 54 godine. Za to, kratko vreme, oprobao se u različitoim literarnim, filmskim i slikarskim žanrovima, a onda je 24. juna 1986. otišao.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

"Ako ti jave: umro sama bio sam ti drag,možda će i u tebiodjednom nešto posiveti."

I jeste, a pesma je tek tada postala besmrtna. Poznatije knjige su mu: “Ispričano za proleće”, “Plavo nebo”, “Šašava knjiga”, “Izdajstvo lirike”, “Plavi čuperak”, “Garavi sokak”, “Prva ljubav”. Režirao je filmove: “Doručak sa đavolom”, “Svetski pesak”, “Široko je lišće”.

Iz pera pesnika najpoznatijeg po “Plavom čuperku” izašla su brojna velika dela, poput: “Plave zvezde”, “Šašave knjige”, “Garavog sokaka”, “Prve ljubavi”… Dobitnik je između ostalog i nagrade Sterijinog pozorišta i “Nevenove” nagrade. Ostaće upamćen po rečima upućenim deci, koja su odrastala uz njegove antologijske stihove:

"Moje pesme nisu pesme, nego pisma svakome od vas. One nisu u ovim rečima, već u vama, a reči se upotrebljavaju samo kao ključevi, da se otključaju vrata iza kojih neka poezija, već doživljena, već završena, već mnogo puta rečena, čeka zatvorena da je neko oslobodi."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track