BIJENALE: Srpski brod opčinio Veneciju
Foto: Ministarstvo Kulture/Marko Đoković

Mlade arhitekte na velikoj izložbi

BIJENALE: Srpski brod opčinio Veneciju

Pop kultura -

Za razliku od konkurencije, koja se bavi ratovima i migracijama, Ana, Stefan i Igor istražuju probleme mladih koji beskonačno čekaju zaposlenje

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac otvorio je juče paviljon Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji.Na izložbi koja se održava 15. put i trajaće do 27. novembra mlade arhitekte Stefan Vasić, Ana Šulkić i Igor Sjeverac s projektom „Heroik: Fri šiping“ boriće se za nagradu Zlatni lav zajedno s kolegama iz 29 zemalja.Bez patetike- Privilegija je predstavljati Srbiju na najznačajnijoj smotri arhitekture. Važna poruka koju nosi izložba jeste insistiranje na borbi za poboljšanje kvaliteta života. U borbi za kulturu - za razliku od ratnih frontova, što je tema takmičenja - nema poraženih - rekao je Tasovac.Arhitekte iz Srbije u prostoru nekadašnjeg paviljona Jugoslavije, sagrađenom još 1938. godine, prikazale su trag u moru koji ostaje posle prolaska broda. Za razliku od konkurencije, oni se ne bave ratovima i migracijama, već problemom koji tišti sve njihove kolege u svetu.- Zadovoljni smo reakcijama. Postavljanje instalacije je trajalo skoro više od mesec dana. Konstrukcija stoji na 62 rama, ima devet tona drvene građe i više od hiljadu kilograma boje - kaže Ana Šulkić.

Ona je s kolegama uspela da pobedi na nacionalnom konkursu, zajedno sa 35 drugih.- Pokušavamo da ukažemo na problem mladih arhitekata koji su osuđeni da volontiraju i stiču iskustvo na praksama koje nisu plaćene kako bi gradili svoju reputaciju. U radu nema patetike ni melanholije, već se ne mirimo sa situacijom. Ne nudimo rešenje, već pokazujemo stanje. Shvatili smo da i naše kolege iz inostranstva muče slični problemi - objašnjava Igor Sjeverac.Ministar kulture i informisanja Srbije za prvo samostalno učešće Srbije na Bijenalu izdvojilo je 20 miliona dinara, a nakon Venecije instalacija će biti postavljena negde u Srbiji.Napravite skejt park- Voleli bismo da konstrukcija zaživi u drugom obliku. Može biti vrlo lako prilagođena za neki skejt park. U Srbiji nema drvenih parkova - kaže Ana.Bijenale arhitekture postoji od 1980. godine, a starije, likovno, datira iz 1895. i, s obzirom na trajanje i značaj brenda Bijenala u Veneciji, pitanje je prestiža biti na ovoj manifestaciji.Venecija Ljubomir Radanov Specijalni izveštač

Dragi gostPOSETIO IH KIĆANOVIĆNa otvaranja nacionalnog paviljona gost je bio i proslavljeni košarkaš Srbije Dragan Kićanović, koji je konzul Srbije u Trstu.- Godina pričam da je paviljon nešto najlepše što Srbija ima u svetu. Treba da vodimo računa o ovom mestu. Pre dve godine morao sam u njega da uđem kao provalnik jer nije bilo ključa. Problem koji muči mlade je večit. Ceo život se trudimo da im damo šansu - rekao je Kićanović.

Ministar o Bati ŽivojinovićuOSTAVIO JE NEIZBRISIV TRAGTasovac je deo svog govora posvetio i glumcu Velimiru Živojinoviću.- Danas se sećamo njegovog raskošnog talenta i traga koji je ostavio u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji. Jedina bitka koju će svako izgubiti jeste bitka za sopstveni život. U ostalim možemo da trijumfujemo - poručio je Tasovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track