BITEF JE OSTAO DOSLEDAN: Svečano zatvoren praznik pozorišta!
Foto: Nebojša Mandić

Jubilarno

BITEF JE OSTAO DOSLEDAN: Svečano zatvoren praznik pozorišta!

Pop kultura -

Jubilarni 50. Bitef svečano je zatvorio svoja vrata u Madlenijanumu predstavom „Nad grobom glupe Europe“ Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matisa, u produkciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), i tradicionalnom dodelom nagrada.

Proteklih deset dana pozorišnog praznika prošlo je u poznatom bitefovskom raspoloženju i opravdalo je slogan „Na leđima mahnitog bika“, a kako za Kurir kaže direktor Miloš Latinović, i ove godine Bitef je bio glavna pozorišna stanica u Evropi.

- Dokazali smo da je Bitef u svom konceptu ostao dosledan jer smo se trudili da zadržimo ono što ga krasi, a da ne izneverimo pozorišno novo i drugačije. Prateći nove tendencije, Bitef živi - ponosno je rekao Latinović i dodao da su najbolji dokaz za to upravo prepune sale i publika koja je dolazili iz svih delova sveta.- Razlog ogromnog broja stranaca, pored predstava, bio je i 28. kongres Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara koji je okupio najeminentnije stručnjake u toj oblasti. Tokom festivalskih dana ugostili smo preko 400 stranaca koji su učestvovali na različite načine - kaže Latinović.

RapsodijaNa programu jubilarnog Bitefa bilo je 12 predstava. Poslednje ostvarenje „Nad grobom glupe Europe“, koje je sinoć spustilo poslednju zavesu, inspirisano je poznatom Krležinom novelom „Hrvatska rapsodija“, ali za razliku od nje (čija se radnja odvija u vagonu treće klase mađarske državne železnice tokom Prvog svetskog rata), ovo delo predstavlja putovanje Hrvatske u Evropsku uniju, neoliberalne uslove tržišta rada i kolone izbeglica iz Azije i Afrike.

Ostvaren Jovanov ciljĆIRILOV JE DOBRI DUH BITEFADirektor Bitefa Miloš Latinović izuzetno je ponosan i na činjenicu da festival neguje ono što su započeli njegovi osnivači, posebno Jovan Ćirilov.- Ćirilov je dobri duh koji će uvek bdeti nad Bitefom. Mislim da bi i on želeo da njegovo čedo i dalje živi. Mi smo u obavezi da negujemo ono što su oni započeli i da nastavimo da ga razvijamo jer je to i bio Jovanov cilj. On je govorio da Bitef ne pripada nikome pojedinačno, već kulturi Beograda i Srbije. On je iznad nas i iznad pojedinca i njegovog delovanja. Zato prati kako kultura živi i razvija se - rekao je Latinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track