BRITANCI IZRAČUNALI: Evo kome je publika dala glasove na Evrosongu
Foto: Profimedia

Stokholm 2016.

BRITANCI IZRAČUNALI: Evo kome je publika dala glasove na Evrosongu

Pop kultura -

Na Evrosongu je ove godine ustanovljen novi način objavljivanja glasanja, po kojem je 50 odsto glasova od stručnog žirija i 50 odsto od glasova publike, kao što je bilo do sada, samo se promenio način objavljivanja, pa je britanski list napravio računicu koja otkriva koliko je koja zemlja telefonskim glasanjem dala kojoj državi.

Po toj računici, Srbija je na Evrosongu po 12 poena, kako je glasala televizijska publika, dobila od Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Švajcarske, dok je po četiri poena stiglo iz Austrije i Italije.

Ova računica je, kako navodi list, zasnovana na kombinovanju rezultata glasanja od 2006. do 2015. godine.

Prema toj račinici, Srbija je maksimalnih 12 poena dala Rusiji, dva poena manje otišlo je Mađarskoj. Potom, Bugarska je od Srbije dobila osam poena, a pobednica Ukrajina 7. Dalekoj Australiji Srbija je dala 6 poena, Belgiji 5, a Hrvatska je dobila 4 poena, dok je Kipar dobio 3 poena.

Na osnovu ovog sistema glasanja, gledaoci nemaju uvid kako su zemlje pojedinačno glasale, nije lako videti ni postoji li podela na političke blokove, odnosno zemlje koje jedan drugoj na "prijateljskoj" osnovi daju glasove. Kako navodi britanski "Telegraf" ta praksa je bila česta i ranijih godina.

Ovako su glasali gledaoci u Hrvatskoj:

Ovako su glasali gledaoci Crne Gore

Najpre su predstavnici žirija davali svoje glasove, da bi voditelji saopštili rezultate glasanja gledalaca. Za one koji godinama prate Evroviziju, u početku se činilo da je pobednik očigledan i pre samog završetka glasanja, navodi britanski list. Ali, onda je usledio preokret, Poljska je sa skromnih 7 poena žirija izbila među prvih 10 zemalja. Do samog kraja nije se znalo ko će biti proglašen za pobednika. Tako se Ukrajina, čija je predstavnica Džamala otpevala baladu o sovjetskom proterivanju Tatara sa Krima, našla na prvom mestu, iza nje je usledila Australija, a na trećem mestu Rusija.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Telegraph

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track