BRITANCI ODABRALI: Srpski film je najekstremniji

Najbolji filmovi

BRITANCI ODABRALI: Srpski film je najekstremniji

Pop kultura -

Ostvarenje Srđana Spasojevića sadrži toliko nasilja da je čak u liberalnom 21. veku Britanski filmski odbor bio u zakonskoj obavezi da ukloni četiri minuta

Britanski filmski institut objavio je spisak deset najboljih balkanskih filmova, a na prvom mestu našlo se ostvarenje Aleksandra Petrovića „Skupljači perja“ iz 1967. godine.U saopštenju se navodi da, iako jugoslovenski filmovi nisu toliko zastupljeni u britanskim bioskopima zbog loše distribucije i lošeg video-zapisa, svaki sistem koji je iznedrio ostvarenja autora kakvi su Emir Kusturica, Goran Paskaljević, Dušan Makavejev, Aleksandar Pavlović i drugi koji su stvarali u „crnom talasu“ je sistem jake kulturne sile, vredne pomena.Vole i Paskaljevića- Nažalost, „Skupljači perja“, iako su doživeli veliki uspeh, sada su skoro zaboravljeni, baš kao i njihov reditelj Petrović. To je nesreća, jer taj reditelj je čak dve decenije pre Kusturice počeo da se bavi romskom populacijom - piše BFI.Drugi je film Dušana Makavejeva „Nevinost bez zaštite“, a zatim „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice.Vole i PaskaljevićaBritanski kritičari izabrali su i „Bure baruta“ Gorana Paskaljevića, „Ničiju zemlju“ Danisa Tanovića, zatim „Rezervne delove“ Damjana Kozole, kao i „Grbavicu“ Jasmile Žbanić.„Srpski film“ Srđana Spasojevića našao se među najboljima u izboru Britanaca, iako je kod nas pokupio veoma loše kritike kad je izašao 2010. godine.Ima mesta i za „Paradu“- Bez obzira na to koliko je spornih umetničkih delova, nema sumnje da je ovaj film imao najveći međunarodni uticaj u poslednjih nekoliko godina. Niko nije verovao da će ovakav film doći iz Srbije, a mnogi su tvrdili da ima izgleda da bude najekstremniji horor koji je ikad snimljen. Toliko je nasilja da je čak u liberalnom 21. veku Britanski filmski odbor bio u zakonskoj obavezi da ukloni četiri minuta.Poslednja dva mesta zauzeli su „Parada“ Srđana Dragojevića i „Sinema komunisto“ Mile Turajlić.

Kusturica u BritanijiOBJAVILI „PODZEMLJE“Povod za pravljenje ove liste sa deset ostvarenja bilo je izdavanje filma „Podzemlje“ Emira Kusturica na DVD i blu-reju.BFI je izdvojio ovaj film kao najbolji i odlučeno je da se, pored bioskopske verzije, izda i duža varijanta, kao TV mini-serija.

M. C.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track